Ivani govorili da je MLADA i da joj nije ništa: Usledio je ŠOK, a doktor Siniša joj je bio poslednja nada

Ispovijesti

Ivani govorili da je MLADA i da joj nije ništa: Usledio je ŠOK, a doktor Siniša joj je bio poslednja nada

Prve vrtoglavice su se pojavile pre sedam godina

Zadranka Ivana Zekić (35) je majka dvoje male dece koja je godinama patila od vrtoglavica, piše portal Živim.

– Vrtoglavice su bile tako jake da sam nekad po ceo dan ostajala jednom položaju, bez ikakvog pomaka, doslovno nepomična. Svakim pomakom vrtoglavica bi postajala još nepodnošljivija. Vrtela mi se cela prostorija, a imala sam osećaj propadanja na svaki pomak tela – rekla je Ivana koja je istakla kako su njena deca takođe patila uz njene vrtoglavice.

Kaže kako su se vrtoglavice pojavile nakon jednog leta pre sedam godina.

Tvrdi da su verovatno povezane s dve saobraćajne nesreće i slučajnim udarcem u nos, ali vremenom su se pojačavale i bilo joj je sve gore.

Išla je lekaru i na pretrage koje bi završile bez ikakve dijagnoze, i tako godinama.

– Nisam odustajala, bila sam uporna, pogotovo kad sam dobila decu, ona su mi bila najveća snaga da nađem neko rešenje kako bih mogla da uživam u svakom danu s njima – kaže Ivana.

Kucala je na mnoga vrata, a svi bi joj gotovo uvek odgovarali da je mlada i da joj nije ništa, uprkos tome što je svakodnevno patila.

– Život s vrtoglavicama je prestrašan i niko ko ih nije iskusio ne može da zamisli taj užas. Za sve to vreme koliko su mene mučile, nisam čula da postoji iko s problemom poput mog i više nisam znala gde da idem, kome da se obratim da me shvati, posluša – navela je.

Ipak, nakon svih tih godina jednog dana su počele da se slažu kockice u njenom životu.

– U decembru sam čula za doktora Sinišu Maslovaru, specijalistu otorinolaringologa koji leči vrtoglavice u bolnici u Vukovaru i on mi je bio poslednja nada – kaže Ivana.

Zakazala je pregled i otišla s porodicom u Vukovar, s ne baš velikom nadom. Nakon lekarove rečenice: “Odavde nećete otići bez dijagnoze” za Ivanu i njenu porodicu počeo je novi život. Sve analize je obavila tokom dana i konačno je dobila dijagnozu – “vertigo paroxysmalis benigna”.

Tu povratnu vrtoglavicu (benigni paroksizmalni vertigo) uzrokuju kristali kalcijum karbonata – otokonije ili otoliti koji najčešće dospevaju u zadnji polukružni kanal vestibularnog čulnog organa u unutrašnjem uhu, koji je zadužen za ravnotežu, gde podražavaju kupularno čulo izazivajući vrtoglavice.

Uz ordiniranu terapiju sada živi normalno.

– Konalno gledam drukčije na sve, puno sam pozitivnija i trudim se da uživam u nekim stvarima svaki dan. Nakon što sam se vratila u Zadar, doktor me kontaktirao nekoliko puta da pita kako sam. Nema reči kojima bih mogla da mu zahvalim – kaže Ivana. (objektiv.rs)