BILJKA KOJA LIJEČI BOL U ŽELUCU, GASTRITIS I HEMOROIDE: Svaka kuća treba da je ima, pravo blago iz prirode

Zdravlje

BILJKA KOJA LIJEČI BOL U ŽELUCU, GASTRITIS I HEMOROIDE: Svaka kuća treba da je ima, pravo blago iz prirode

Hajdučka trava odlična je saveznik u borbi protiv gotovo svih ženskih oboljenja.

Ima dugu istoriju korištenja u domaćoj medicini, posebno za rane, posjekotine i ogrebotine.

Narod ju je korstio i kao lijek za prehladu.

Njen latinski naziv Achillea millefolium povezuje se za grčkog junaka Ahila, koji ju je u trojanskom ratu koristio za vidanje rana. Ahilovo ime je dobila i zbog njegove izuzetne snage, jer i sama višestruko snažno djeluje.

U narodnoj medicini hajdučka trava ima izuzetno značajnu ulogu u liječenju ženskih boljki kao što su neredovne menstruacije, nepredvidivi valunzi i druge tegobe koje prate menopauzu, ali i upala jajnika, mioma te drugih bolesti materice, uključujući i najteža oboljenja.

Ova biljka sadrži materije koje povoljno djeluju na sluzokožu želuca, pa se čaj preporučuje za bolji apetit, za ublažavanje i liječenje gastritisa, kolitisa i grčeva u želucu i crijevima. Kalijum kojim obiluje ova biljka podstiče rad bubrega, umiruje srce i ublažava simptome PMS-a.

Hajdučka trava djeluje blagotvorno i u kod različitih krvarenja – u želucu, crijevima, krvarenja nosa, iz hemoroida, iskašljavanja krvavog ispljuvka, a veoma je efikasna i kod angine pektoris, reume i reumatskih bolova, bolesti slezine, jetre, gušterače i kod žutice.

Čaj djeluje i liječi ispucale ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kožne osipe.

Preparati od hajdučke trave

Čaj – Kašičicu hajdučke trave prelijte šoljom vrele vode, ostavite da stoji oko 10 minuta, a onda procijedite. Nemojte piti više od dvije šolje dnevno.

Ispucale ruke – Dvije kašike lista i cvijeta hajdučke trave kuvajte tri minuta u 3 dl vode. Toplim čajem isperite ispucale ruke i osetljive bradavice koje često muče dojilje.

Tinktura za probavu – Napunite bocu sjeckanim listovima i cvetovima hajdučke trave, pa ih prelijte rakijom. Ostavite da stoji tri sedmice na suncu ili toplom mjestu, pa procijedite mješavinu. Pijte ujutro i uveče po jednu kašiku i vaši problemi s probavom će nestati.

Mast protiv hemoroida – Iste količine hajdučke trave i muške bokvice, oko 50 g svake biljke, pomešajte sa 0,5 kg svinjske masti, pa lagano prokuvajte desetak minuta. Ostavite da stoji preko noći, ujutro još jednom zagrijte smjesu, procijedite i prelijte u teglice. Mast čuvajte na mračnom mjestu. (novi.ba)