KOLIKO DUGO MESO SME DA BUDE U ZAMRZIVAČU? Postoji JASNO pravilo dokad ga treba ISKORISTITI, a rok trajanja zavisi i od VRSTE MESA

Zanimljivosti

KOLIKO DUGO MESO SME DA BUDE U ZAMRZIVAČU? Postoji JASNO pravilo dokad ga treba ISKORISTITI, a rok trajanja zavisi i od VRSTE MESA

Mnoge domaćice ukoliko kupljeno meso ne potroše odmah, one ga zamrznu. Međutim, postavlja se pitanje koliko dugo zamrznuto meso sme da stoji, a da bude bezbedno za pripremu kad se odledi.

Važno je znati da nema svaki komad mesa isti rok trajanja, a koliko dugo meso sme da bude zamrznuto zavisi i od vrste mesa.

Piletina i ćuretina

Celi pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana, a ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od 9 meseci, dok iznutrice ne bi smele stajati zamrznute duže od 3-4 meseca.

Govedina, teletina i jagnjetina

Kada je reč o svežem goveđem, telećem ili jagnjećem mesu, ono može trajati i nekoliko meseci.

Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 meseci dok kotletima je rok trajana kraći zbog kostiju – od 4 do 6 meseci.

Pečeno meso može biti smrznuto između četiri i dvanaest meseci.

Svinjetina

Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu iseckate na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 meseci, a pečena svinjetina 4-12 meseci.

Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke može biti u zamrzivaču samo jedan ili dva meseca.

Mleveno meso

Nevezano o kojoj vrsti mevenog sirovog mesa se radi, za mleveno meso važi pravilo da ga ne bi trebalo držati u zamrzivaču duže od 3 ili 4 meseca. (kurir.rs)