SVRAB, NELAGODNOST, CRVENILO – POJAVIO VAM SE ČMIČAK NA OKU: Evo kako da ga se riješite u rekordnom roku

Zdravlje

SVRAB, NELAGODNOST, CRVENILO – POJAVIO VAM SE ČMIČAK NA OKU: Evo kako da ga se riješite u rekordnom roku

Stvara puno problema

Čmičak je gnojni upalni proces na očnim kapcima. Rub kapka u početku svrbi, a zatim nabrekne, oči često suze, a nakon nekoliko dana na vrhu ispupčenja formira se bijelo-žuta glava – apsces.

Čini se samo da čmičak „iskoči“ bez ikakvog razloga. Glavni razlog za njegov izgled je slabljenje odbrane tela tokom produženih inflamatornih i hroničnih bolesti.

U 90–95% slučajeva čmičak uzrokuju bakterije Staphilococcus aureus. Pored čmička, mogu izazvati i adenoiditis, gnojnu upalu grla, upalu pluća, perikarditis, produženu dijareju i druge bolesti. Postoji niz drugih razloga za pojavu čmička na oku.

RAZLOZI POJAVE ČMIČKA NA OČIMA

Kontakt neopranih ruku sa očima.
Upotreba tuđe kozmetike.
Sušenje lica nakon pranja lica prljavim peškirom.
Demodek grinja (demodek), koja obično nije opasna za ljude, ali kada telo ne radi pravilno, počinje intenzivno da se množi, izazivajući zapaljenje trepavica.

Sljedeći razlozi mogu izazvati pojavu čmička na očima:

Dijabetes
Avitaminoza
Blefaritis
Hipotermija
Problemi sa crevima
Infekcija helminthima

Po pravilu, hospitalizacija nije potrebna za ublažavanje stanja i uništavanje infekcije čmičkom. Međutim, samo ljekar može identifikovati stvarni uzrok bolesti i odrediti način liječenja.

Bez obzira na razloge za pojavu čmička, nikada ga ne treba istiskivati.

KAKO SE RIJEŠITI ČMIČKA NA OKU

Antiseptični tretman

Na samom početku bolesti pomaže lokalna kauterizacija sa 70% rastvorom alkohola. Namočite pamučni bris u proizvod i trljajte. Izbjegavajte da antiseptik dođe na sluznicu.

Termička obrada

Efekat toplote pomaže u smanjenju upale, ublažavanju bolova i sprječavanju komplikacija i ozbiljnih suppurationa. Kuvano jaje možete zagrijati oko i ublažiti upalu. Očistite ga, prepolovite, umotajte u maramicu i nanesite dok je toplo.

Fizioterapija

Fizioterapeutski postupci pomažu u suočavanju sa čmičkom – mikrotalasno termičko zračenje, elektroforeza, terapija ultraljubičastim zračenjem. Savršeno zagrijavaju kapak i ubijaju mikrobe (streptokoke, stafilokoke) koji uzrokuju upalu. Tok fizioterapije, u zavisnosti od metode, je 4–6 dana.

Liječenje lijekovima

Samo ljekar može propisati ljekove. Sljedeći lijekovi se koriste kao kapi: natrijum sulfacil, hidrokortizon, prednizolon, penicilin, oftalmoferon i drugi. Potrebno je kapati odabrani rastvor za liječenje 3-4 puta dnevno, ovaj pristup pomaže da se brzo rešite čmička na oku i pomaže u zaštiti od komplikacija.

Ako je, u pozadini čmička, tjelesna temperatura porasla, opšta slabost, onda ljekar može propisati antibiotsku terapiju oralno ili intramuskularno. Efikasni antibiotici u tabletama protiv ječma su ofloksacin, amoksil.

Dijetalna terapija

Vraćanje pravilne ishrane neće pomoći u ublažavanju direktnih upala, ali će postati dodatni preventivni garant za budućnost. Treba izbjegavati prženu, začinjenu, masnu hranu.

Kamilica

Nakon preliminarnih konsultacija sa lekarom, tradicionalna medicina se može koristiti kao dodatni tretman. Namočite pamučnu podlogu ohlađenom čajem kamilice i nanesite je na oko. Uradite to nekoliko dana dok upala ne popusti.

Aloja

Sameljite svjež list aloje u kašu. Napravite losion. Aloja ima sposobnost izvlačenja gnoja.

Biljna kolekcija

Ako je osoba često zabrinuta zbog čmička, možete primijeniti čaj od sljedećih komponenti: 2 dijela korijena kalamusa, 2 dela pupoljaka breze, 4 dijela trave divljeg ruzmarina, 4 dijela trave, 3 dijela trave ljubičice.

Sve sastojke sameljite mlinom za kafu. Dvije kašike kolekcije kuvajte oko 10 minuta, a zatim ostavite da odstoji 12 sati i filtrirajte. Uzmite dobijeni proizvod pola sata pre obroka. Jedna doza je pola čaše.

KONTRAINDIKACIJE ZA ČMIČAK

Najvažnija stvar: apsolutno je nemoguće iscediti čmičak, jer se gnojni sadržaj može proširiti na kapak, a to je ispunjeno apscesom i drugim ozbiljnim komplikacijama.

Kao dete rečeno nam je da ne treba da se brinemo za čmičak. U najboljem slučaju je jednostavno beskoristan, a u najgorem može dovesti do infekcije oka. (novi.ba)