BILJKA KOJA ČISTI PLUĆA OD ŠLAJMA, A JAČA I KRVNE SUDOVE I SRCE: Pije se 3 puta dnevno, pola sata prije obroka

Zdravlje

BILJKA KOJA ČISTI PLUĆA OD ŠLAJMA, A JAČA I KRVNE SUDOVE I SRCE: Pije se 3 puta dnevno, pola sata prije obroka

Kašalj je neprijatan i iscrpljujući, a ukoliko je produktivan, jako je važno osloboditi se šlajma.

Ljekari često ističu koliko je važno da eliminišemo šlajm iz pluća. Zato ukoliko je kašalj produktivan, nemojte pokušavati da ga prigušite – ukoliko se sekret ne izbacuje, nakuplja se u disajnim putevima, a samim tim povećava rizik od bakterijske infekcije, što može dovesti do komplikacija kao što je upala uha ili zapaljenje sinusa.

U eliminaciji sekreta nam mogu pomoći i prirodni “lijekovi”, a glog je jedna od najlekovitijih biljaka koje je efikasna u ublažavanju brojnih tegoba, između ostalih, i za čišćenje pluća. Sadrži vitamin C, provitamin A, mnogo pektina, vinsku i limunsku kiselinu.

Pobornici korišćenja ljekovitog bilja preporučuju čaj od lista gloga jer ima brojna ljekovita dejstva, prije svega djelotvorno djeluje i na osobe koje imaju probleme sa srcem i krvnim sudovima, visokim pritiskom. Tinktura gloga ublažava simptome bronhitisa, upale pluća i drugih plućnih bolesti.

Sastojci:

70 grama mješavine svježih listova i cvjetova gloga
3 decilitra 96-procentnog medicinskog al*ohola

Priprema:

Isjeckajte cvjetove i listove glogva i stavite u teglu. Prelijte sa tri decilitra al*ohola, promiješajte, zatvorite i ostavite da stoji 21 dan na sobnoj temperaturi. Procijedite i smjesu prebacite u tamnu staklenu ambalažu koja se hermetički zatvara. Čuvajte je na tamnom i hladnom mjestu.

Razmutite 20 kapi tinkture u 100 ml vode i popijte pola sata prije obroka tri puta na dan,

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)