BIJELI LUK MOŽETE UZGOJITI U SAKSIJI: Trebaju vam samo 3 stvari, USPIJEVA I U KUĆI AKO GA OVAKO POSIJETE

Zanimljivosti

BIJELI LUK MOŽETE UZGOJITI U SAKSIJI: Trebaju vam samo 3 stvari, USPIJEVA I U KUĆI AKO GA OVAKO POSIJETE

Kada ga sami odgajite bit će vam još ukusniji

Ukoliko ste ljubitelj belog luka i volite i mladi, sada je pravo vrijeme da posijete plodove kako biste dobili mlade izdanke, a to možete uraditi i u kućnim uslovima, dovoljno je da imate terasu i adekvatne, malo veće saksije.

Bijeli luk je relativno malo zahtjevna kultura, koja ne traži mnogo brige. Sadi se dva puta godišnje – u aprilu i oktobru, ali još uvijek nije kasno da zasadite vaš prvi domaći bijeli luk.

Prvo što vam treba je saksija. Kupite duboku pravougaonu saksiju sa rupicama za drenažu. Iako nije kapriciozan, bijeli luk voli glinasto zemljište. Ako ne možete da nađete prirodno suho đubrivo, najbolje je da kupite obogaćenu zemlju u najbližoj poljoprivrednoj prodavnici.

Prije nego što zasadite bijeli luk, ostavite čenove nekoliko dana na vlažnoj vati, da bi proklijali. Napravite male rupe u vlažnom zemljištu. Ne treba da budu dublje od 3 centimetra. Štavite proklijale čenove i pokrijte ih zemljom. U jednoj saksiji sadite ne više od četiri čena. Za orijentaciju, razmak između zasada treba da bude oko osam centimetara.

Bijeli luk voli umjerenu toplotu. Dobro bi bilo da stavite saksiju na osunčano mjesto u sobi. Ni su neophodne druge posebne radnje, osim da održavate sobnu temperaturu i da ga zalivate bar dva puta nedeljno. Ne treba pretjerivati sa zalivanjem, naročito kada se pojave prve zelene stabljike.

To je sve. Ako sve sa sadnjom ide po planu, najkasnije za dva mjeseca imaćete vaš prvi prinos. (novi.ba)