MNOGI IMAJU TAJ BOL, A NIKO GA NE POVEŽE SA URINARNOM INFEKCIJOM! Doktor Milojević otkrio kod koga se BAKTERIJE posebno liječe

Zdravlje

MNOGI IMAJU TAJ BOL, A NIKO GA NE POVEŽE SA URINARNOM INFEKCIJOM! Doktor Milojević otkrio kod koga se BAKTERIJE posebno liječe

Liječenje urinarnih infekcija često se odlaže, a statistike pokazuju da od njih češće obolevaju žene. Dok bakterije u urinu ne treba da se liječe, urinarne infekcije zahtjevaju antibiotsku terapiju.

Zašto se javljaju urinarne infekcije, kako se liječe, koje navike mogu da pomognu, koliko je opasno dugo imati urinarnu infekciju koja nije izliječena, ali i na ostala pitanje odgovorio je urolog dr Bogomir Milojević.

On je u emisiji “RTS ordinacija” objasnio koji su simptomi urinarnih infekcija i dao savjete kojima možemo da sprečimo pojavu istih.

“Tačno je da žene imaju više problema sa urinarnim infekcijama. Neki statistički podaci pokazuju da će 50% žena u toku života jednom osjetiti urinarnu infekciju, a kod muškaraca taj podatak je samo 15%. Mada, kada gledamo po uzrastu, u najmlađem dobru, to su više muška djeca zbog određenih anomalija. U srednjem dobu obolevaju žene, a posle 60. godine, učestalost oboljevanja među polovima je gotovo identična”, rekao je urolog i dodao:

“To što žene više oboljevaju, razlog je anatomski, jer urinarne infekcije su bakterijske infekcije i izazvane su vlastitom crijevnom florom. To znači da bakterija iz creva dospe do urinarnog sistema. Uočeno je da žene koje često imaju infekcije, a misli se na infekcije koje se ponavljaju i vraćaju, imaju povećanu kolonizaciju upravom tim bakterijama u prostoru oko analne regije, oko genitalija. To uopšte ne mora da bude povezano sa održavanjem lične higijene, već taj neko prosto ima veću sklonost ka urinarnim infekcijama”, objasnio je doktor.

Ukoliko nalaz urina pokaže da imate bakterije, to nije razlog za brigu, kaže dr Milojević.

“Normalno je da bakterija prodre u urinarni trakt. Mi možemo da imamo bakterije u urinu, ali da nemamo urinarnu infekciju. Urinarna infekcija je odgovor organizma na prisustvo bakterija. Kada imamo nalaz bakterija u urinu bez infekcije, to su bakterije koje se ne leče”, objasnio je urolog.

Na pitanje koja bakterija se najteže liječi, dr Milojević kaže:

“Sve zavisi od težine kliničke slike. Nije isto kada ešerihiju ima neko ko je u 20-im ili 30-im godinama i kada je ima neko ko sa gomilu udruženih bolesti. Ne postoji ta razlika da li ćemo teže lečiti ešerihiju ili neku drugu bakteriju. Međutim, definitivno je da multirezistentne bakterije ne reaguju na antibiotike i to je veliki problem”, objasnio je doktor.

Simptomi urinarne infekcije
Iako postoje uobičajeni simptomi, mnogi pacijenti upalu bubrega ne povezuju sa urinarnom infekcijom.

“Obično peckanje, bolovi pri mokrenju i učestalo mokrenje se obično povezuju sa upalom mokraćne bešike. Pacijenti mogu da imaju bolove i u lumbalnom predelu, da imaju temeperaturu, a mogu čak da imaju upalu bubrega, a da ne pomisle da urade nalaz urina”, rekao je doktor i dodao:

“Bakterije u urinu ne moraju da budu patološko stanje. Ono se liječi samo u posebnim situacijama. Recimo, trudnica ne smije da ima bakterije u urinu i mi ćemo je liječiti antibiotikom iako nema urinarnu infekciju. Zatim, djeca sa određenim anomalijama moraju da dobiju antibiotsku terapiju. Takođe i pacijenti koji se spremaju za neku hiruršku intervenciju, ne smiju da imaju bakteriju i oni će isto biti lečeni antibiotikom”, objasnio je dr Milojević.

“Ako neko na nalazu vidi da ima bakterije, a ne osjeća nikakve simptome poput učestalog mokrenja, peckanja, temperature, ne treba da brine. Poptuno je u redu da imaju takav nalaz. Ako su leukociti povišeni, onda treba da se radi urinokultura. Ako već ima simptome, pacijent treba da krene i sa antibiotskom terapijom. Kada dobijemo nalaz urinokulture, onda dajemo ciljanu terapiju za određeni patogen, tačnije, menjamo terapiju”, objasnio je urolog.

Saveti za česte ili uporne urinarne infekcije:
Piti 2 do 3 litra tečnosti dnevno
Koristiti čajeve – uva, peršun, brusnica
Koristiti suplemente po savetu lekara
Antibiotska preventivna terapija
Mokriti posle seksualnog odnosa
Ne zadržavati mokraću namerno
“Trebalo bi da bude različita tečnost, ne bi trebalo da se pacijenti opredijele samo za vodu ili samo za čaj. Dakle, što raznovrsnija tečnost je poželjna. Čaj možete uzimati maksimalno dvije do tri šolje dnevno, oni su jako pogodni. Suplementi su ekstrakti iz peršuna, brusnice i uve i imaju taj efekat da pospešuju izmokravanje”, objasnio je dr Milojević. (novi.ba)