JEDNA VJEŽBA OD 2 MINUTA POMAŽE KOD PROŠIRENIH VENA: Ništa ne košta, svako može da je izvede, RIJEŠIT ĆETE SE BOLA I OTOKA

Zdravlje

JEDNA VJEŽBA OD 2 MINUTA POMAŽE KOD PROŠIRENIH VENA: Ništa ne košta, svako može da je izvede, RIJEŠIT ĆETE SE BOLA I OTOKA

Proširene vene su veoma česta bolest u današnje vrijeme. Iako za neke ljude ovo stanje je prvenstveno problem estetike, za mnoge je, pak, veoma neprijatno jer izaziva jake bolove, a često može da dovede do prilično ozbiljnih posljedica.

Najčešće, ova bolest pogađa donje udove tijela, koji su podvrgnuti najvećem pritisku zbog hodanja i previše vremena provedenog u sjedenju.

Glavni znaci koji ukazju da imate proširene vene su:

tamnoljubičaste ili plave vene;

isprepletane i ispupčene vena;

težina ili slabost u nogama;

peckanje, pulsiranje, otok i grčevi u donjim ekstremitetima;

pogoršanje bola nakon dugog sedenja ili stajanja;

svrab oko jedne ili više vena;

krvarenje iz proširenih vena;

bolna kvrga na crvenoj veni;

zapaljenje kože ili čireva u predjelu skočnog zgloba.

Obratite pažnju na ove znaki i ako set primetili da ih imate većinu, obratite se lekaru jersamo on može da postavi dijagnozu.

Pored osnovnih medicinskih i hirurških tretmana za proširene vene, postoje i drugi načini da ublažite simptome i sprečite dalji razvoj bolesti, a koje možete da primenite kod kuće. Jedan od njih je veoma prosta i laka vježba koju možete da praktkujete svakodnevno, a koja će pomoći da normalizujete snabdevanja krvlju u “nezdravim” venama i opustite mišiće.

Važno je i da znate da se proširene vene donjih ekstremiteta često javljaju zbog “blokade” iznad, odnosno venske kongestije (posledica otežanoga vraćanja krvi iz organa ili dijela tijela zbog suženih ili začepljenih vena) u karlici i jetri. Zbog toga, vježbe treba da ciljaju i ove dijelove tijela kako bi se kod njih regulisala cirkulacije krvi.

Jednostavna vježba je spas

Lezite na leđa i stavite noge na zid, koristeći ga kao oslonac. Povucite karlicu do željenog nivoa. Za izvođenje ove vježbe možete da koristiti urolane peškire ili posebne valjke za vježbanje. Ako vam je teško da podignete donji deio tijela, ostavite podignute samo noge. Dišite duboko, oslobodite se napetosti. Opustite se i ostanite u ovom položaju 1-2 minuta. I tako radite svakog dana. Vidjećete da će se bol u venama ublažiti a njihovo stanje poboljšati.

Nakon izvođenja ove vježbe, preporuka je da legnete na leđa, opustite noge i spustite ruke duž tijela sa dlanovima nagore. Preporučuje se da ostanete u ovom položaju isto minut, dva.  (novi.ba)