Probudila se sa bolnim CRVENIM TAČKAMA po nogama: “Želim da UPOZORIM devojke da je i ovako nešto moguće”

Ispovijesti

Probudila se sa bolnim CRVENIM TAČKAMA po nogama: “Želim da UPOZORIM devojke da je i ovako nešto moguće”

“Pomislila sam da je nezdrav način života uzeo danak”

Iznenadne promene na koži u vidu osipa kod većine ljudi bude razlog za brigom.

Tako se i studentkinja Eni Holi (20) zabrinula kada se jednog jutra probudila sa crvenim tačkama koje su joj prekrile noge. Bolni crveni osip proširio se od stopala do struka, a poneka crvena tačka pojavila se i na njenim rukama.

– Pomislila sam da je nezdrav način života uzeo danak – kaže Eni.

– Nedovoljno sam spavala, često sam jela brzu hranu i pila alkohol, znala sam da ostanem na žurkama do jutra. Živela sam burno, kao i većina studenata.

Uplašena zbog na dodir bolnih promena na koži, zatražila je lekarsku pomoć.

Provela je 12 sati na bolničkom posmatranju, nakon čega su je lekari uputili kod reumatologa, jer se žalila i na bolove u zglobovima.

Ispostavilo se da su kožne promene, kao i oticanje zglobova, kod Eni bile posledica upotrebe kontraceptivnih pilula koje joj nisu odgovarale. Reumatolog joj je dijagnostikovao Honoh-Šenlajnovu purpuru, odnosno vaskulitis koji u proseku traje od četiri do šest nedelja, nekad i duže, ali se kod mnogih pacijenata često vraća.

Dva dana kasnije Eni je prestala da pije kontraceptivne pilule, a simptomi su se povlačili dok posle nekoliko meseci nisu sasvim nestali.

Kad joj se koža očistila, studentkinja je odlučila da podeli svoje iskustvo na mrežama kako bi podigla svest o upotrebi kontraceptivnih pilula i potencijalnim neželjenim efektima koje one mogu da imaju na osobu.

– Ni na koji način ne želim da obeshrabrim devojke da uzimaju kontracepciju, ali moje telo je imalo burnu reakciju i postoji rizik da se ona ponovi – kaže Eni.

– Ne želim da mesecima nosim garderobu koja će prikrivati promene na koži, niti želim da ponovo iskusim koliko je svaki dodir kad se promene pojave bolan. Znam da je svako odgovaran za svoje odluke i ne kažem da će se ovo dogoditi svima, ali želim da upozorim devojke da je i ovako nešto moguće.

Oglasio se i proizvođač kontraceptivnih pilula i napomenuo da je bezbednost pacijenata najvažnija. Pilule su dobile dozvolu za upotrebu pre više od 20 godina, a iz fabrike ističu da i dalje pomno prate sve neželjene efekte kako bi ih dodali u uputstvo za upotrebu. (objektiv.rs)