Zbog braka joj propala karijera: TUŽILA je muža, a odluka suda ZGRANULA je čoveka

Zanimljivosti

Zbog braka joj propala karijera: TUŽILA je muža, a odluka suda ZGRANULA je čoveka

Nije ostvarila ni penziju, a za to krivi bivšeg muža i brak

Argentinska Nacionalna komora za žalbe potvrdila je presudu kojom se muškarcu nalaže da isplati osam miliona argentinskih pezosa (160.000 evra) svojoj bivšoj supruzi, diplomiranoj ekonomistkinji koja se gotovo 30 godina posvetila isključivo kućnim poslovima, prenosi argentinski Clarin.

Tako visoka novčana odšteta nikada nije dodeljena, a supružnici su bili braku od 1982. do 2009. godine.

Dok je muškarac radio, žena se posvetila podizanju dece i obavljanju kućnih poslova, a nakon razvoda žena je želela odštetu jer skoro tri decenije nije mogla zbog braka da se posveti karijeri za šta se školovala.

– Ekonomska zavisnost žena od svojih muževa jedan je od središnjih mehanizama kojim su žene podređene u društvu. U većini porodica žene i dalje uglavnom preuzimaju teret kućnih poslova i brige o deci, čak i kada obavljaju neku spolju delatnost – navodi se u presudi.

Ni nakon razvoda nisu bili ravnopravni. Dok je žena prolazila kroz ekonomske poteškoće, njen bivši suprug se navodno “dobro zabavljao”.

– Nakon 27 godina braka, tuženi ju je napustio u starosti od 60 godina, u kojoj žene ostvaruju penziju, uskraćujući joj ulazak na tržište rada – stoji u tekstu, na temelju iskaza tužiteljke.

Građansko veće odredilo je novčanu naknadu za pojedinačni iznos od osam miliona pezosa, u korist žene. (objektiv.rs)