ZNATE LI ZAŠTO VAŠA MAČKA HRČE DOK SPAVA: Obratite pažnju, evo šta vam to govori

Zanimljivosti

ZNATE LI ZAŠTO VAŠA MAČKA HRČE DOK SPAVA: Obratite pažnju, evo šta vam to govori

Mačke sa spljoštenim nosom ili bilo kakvom devijacijom nosa, često znaju hrkati dok spavaju, no ako problem nije u dišnom putu, moglo bi se raditi o nečemu ozbiljnijem

Perzijske mačke zbog oblika glave i nosa imaju problema s disanjem, pa znaju zbog toga i hrkati dok spavaju. Bez obzira koliko nam se to može činiti slatkim kad hrkanje slušamo i gledamo na internetu, vlasnici hrkalica nisu baš oduševljeni kad im ljubimica počne piliti u četiri ujutro, no mogu se barem utješiti da mačke puno rjeđe hrču nego psi, piše Vet Street

Kad je hrkanje u pitanju, uzrok je gotovo uvijek devijacija je dišnog puta u nosu ili njegovo začepljenje stranim predmetom. Lagano hrkanje obično uzrokuje šmrklja ili slina u ustima.

Hrkanje najčešće nije razlog za brigu, no ponekad može značiti kako postoji zdravstveni problem.

Mačke koje su sklone hrkanju

Životinje koje imaju spljoštenu njušku vjerojatno će i hrkati. Perzijske i himalajske mačke najčešće imaju dišne probleme. One sretnije će ponekad tiho hrkati, dok će u najgorim slučajevima morati doći do kirurškog zahvata kako bi se životinji omogućilo normalno disanje.

Višak kilograma također otežava bilo kakve probleme s disanjem.

Kad je vrijeme za veterinara?

Ako imate stalnog veterinara, on će dobro poznavati vašu mačku i znat će vam reći što možete očekivati od nje kad su u pitanju zdravstvene poteškoće. Formula koja se tiče hrkanja je prilično jednostavna, ako mačka može normalno disati, nema potrebe za intervencijom.

U slučaju da mačka teško diše i otvara usta kako bi došla do zraka, pametno je posjetiti veterinara. Drugi simptomi problema s disanjem je curenje iz nosa, natečenost lica, kihanje, kašljanje i promjena u glasanju.

Osim uobičajenih problema s dišnim kanalom u nosu, mogući uzroci hrkanja i teškog disanja mogu biti strani predmeti u nosu (poput komadića trave), polipi ili slične mase u nosu, upala, bakterijska ili gljivična infekcija, posljedica udarca ili paraliza grkljana.

Što učiniti?

Veterinar će se pobrinuti za bilo kakav ozbiljan problem kod vaše mačke. Vama preporučujemo kupovinu čepića za uši ako ne možete spavati. (novi.ba)