OBARA HOLESTEROL, POMAŽE ŽENAMA U MENOPAUZI: Prirodni lijek reguliše i stolicu za samo 1 dan

Zdravlje

OBARA HOLESTEROL, POMAŽE ŽENAMA U MENOPAUZI: Prirodni lijek reguliše i stolicu za samo 1 dan

Laneno sjeme se koristi kao tradicionalni prirodni lijek u mediteranskim kulturama već hiljadama godina. Iskustva pokazuju da, samljeveno, može da pomogne u obaranju visokog holesterola.

Nema jasno propisane doze, ali prema iskustvima, uzima se oko 30 gr lanenog semena koje se izmiješa sa šoljom jogurta. Važan sastojak ove žitarice su topiva vlakna, koja privlače šećere i masnoće i pomažu organizmu da se oslobode onih količina koje nismo uspeli da potrošimo kroz energiju. To, svakako, nije zamjena za zdravu ishranu, pa se preporučuje i da se smanji korišćenje masnog mesa, mesnih prerađevina kao i namirnica punih trans masti (margarina, palminog i kokosovog ulja kao i peciva od njih).

Laneno sjeme se koristi i kao pomoć kod tegoba izazvanih menopauzom. Manje studije pokazale su da može da deluje slično nekim hormonskim zamenskim terapijama. Za tu svrhu se uzima oko 40 gr semena dnevno, a olakšanje se oseti u smanjenim talasima vrućine, promene raspoloženja i vaginalne suvoće.

Ako uzimate laneno sjeme, treba da pazite i na moguće negativne efekte. Prije svega, misli se na povremeno nadimanje, gasove i bolove u stomaku, pogotovo prvih dana. Neophodno je piti dovoljno vode u toku dana, inače se može javiti i zatvor. Ako pijete dovoljno tečnosti, laneno seme može čak da ima i laksativni efekat, pa se stolica može regulisati za samo jedan dan. (novi.ba)