ROTKVICE SU SPAS ZA JETRU I BUBREGE: Ali samo ako ih konzumirate na ovaj način, u suprotnom MOŽE BITI KOBNO

Zdravlje

ROTKVICE SU SPAS ZA JETRU I BUBREGE: Ali samo ako ih konzumirate na ovaj način, u suprotnom MOŽE BITI KOBNO

Obiluju brojnim vitaminima i mineralima, ali oprezno sa njima

Rotkvice, odnosno njihovu porodicu, čini grupa korenastog povrća različitog oblika sa hrskavom teksturom tuhela i bojom koja može biti različita. Njihov ukus je pun, autentičan, ponekad pikantan. Prepune su vitamina i jedan od najzdravijih izbora za dodatak proljetnoj trpezi.

Rotkvice se razlikuju u boji, a sve sadrže obilje vitamina

Rimljani i stari Grci su ih koristili još pre više od 2.500 godina i kao hranu i kao lek. Rotkvice mogu da budu crvene, crne, buhele, žute, ružičaste ili ljubičaste. Crvena rotkvica je u našim predelima najrasprostranjenija, ali se često koristi i bijela rotkva, uglavnom rendana. Daikon, ili japanska rotkvica je bijela i izgledom podseća na šargarepu. Crna, ili španska rotkva ima crnu kožu i telo. Bez obzira na na boju, njihove zdravstvene koristi su jedinstvene i ogromne.

Zašto su rotkvice korisne za zdravlje

Rotkvice su odličan izvor antioksidanasa kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola. Njihova najveća prednost je visok sadržaj vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Vitamin C je značajan za naše kompletno zdravlje, stanje imuniteta, kao i zaštitu od infekcija.

Manji rizik od dijabetesa

Rotkvice sadrže glukozinolat i izotiocijanat, hemijska jedinjenja koja su značajna u procesu regulisanja nivoa šećera u krvi. redovno konzumiranje rotkvica takođe će povećati prirodnu proizvodnju adiponektina u vašem tijelu. To je hormon koji ima veliki uticaj u sprečavanju insulinske rezistencije. Rotkvice takođe sadrže i koenzim K10, antioksidans koji dokazano pomaže u sprečavanju nastanka dijabetesa. Takođe, spadaju u hranu sa niskim glikemijskim indeksom.

Idealno povrće za poboljšanu funkciju i obnavljanje jetre

Pored navedenih jedinjenja, rotkvice sadrže indol-3-karbinol i 4-metiltio-3-butenil-izotiocijanat. Radi se o veoma korisnim supstancama koje pomažu jetri u detoksikaciji i revitalizovanju i zarastanju posle oštećenja. Takođe, ova jedinjenja pomažu bubrezima da efikacije obrade i izbace toksine iz organizma.

Rotkvice jačaju srce

Budući da ovo povrće obiluje antioksidansima i mineralima kao što su kalcijum i kalijum, izuzetno su korisne i preporučljive za osobe koje imaju kardiovaskularne probleme. Zajedno, ovi hranljivi sastojci pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska, ali utiču i na smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Rotkvica je i dobar izvor prirodnih nitrata koji poboljšavaju cirkulaciju.

Malo ugljenih hidrata i kalorija, nizak glikemijski indeks

Još jedna od njihovih značajnih prednosti je veoma nizak sadržaj ugljenih hidrata. Imaju malo kalorija i, kao što je već rečeno, nizak glikemijski indeks. Evo koje sve vitamine i minerale sadrže rotkvice:

kalcijum
vitamin C
riboflavin
niacin
tiamin
vitamin B6
folate
kalijum
gvožđe
mangan

Oprez za osobe koje imaju probleme sa štitnom žlijezdom

Budući da su rotkvice prepune vitamina i minerala, a sa malo ugljenih hidrata ili kalorija, svakako ih treba uvrstiti u ishranu. Međutim, konzumacija većih količina rotkvica može da utiče na normalan proces proizvodnje i lučenja hormona u štitnoj žlezdi, ako inače imate nedostatak joda. Najbolje ih je jesti umereno, što važi i za druge vrste iz porodice krstastog povrća. Takođe, ako se skuva (bela rotkva), gubi dosta od svojih hranljivih svojstava. (novi.ba)