NAPASNIK KOJI UNIŠTAVA VAŠ VRT I PLODOVE: Zauvijek se riješite krtice pomoću ovog jednostavnog trika! Evo šta one ne PODNOSE

Zanimljivosti

NAPASNIK KOJI UNIŠTAVA VAŠ VRT I PLODOVE: Zauvijek se riješite krtice pomoću ovog jednostavnog trika! Evo šta one ne PODNOSE

Svakog proljeća krtice naseljavaju dvorišta, livade, zemljište i traže svoju omiljenu hranu – crve. U prosjeku samo jedna ili dvije odrasle krtice naseljavaju jedan hektar zemljišta.

Krtice izgledom podsjećaju na poveće miševe. Iako ne nanose štetu biljkama, ipak u potrazi za hranom, iz svojih hodnika počnu izbacivati zemlju, te tako nastaju mala brašca zemlje, poznata kao krtičnjaci.

Jedna krtica je za 20 minuta u stanju da iskopa i do 6 kg zemlje.

Iako se u poljoprivrednim apotekama mogu naći sredstva koja efikasno tjeraju krtice, savjetujemo vam da ipak pribjegnete prirodnim rješenjima.

Treba znati da je borba s krticama dugotrajan posao. Ponekad je potrebno i više od 1,5 mjeseci da se krtice otjeraju, ali treba biti uporan.

Metoda s vodom

Potrebno je uveče zgaziti sve krtičnjake i tokom jutra provjeriti koji su krtičnjaci aktivni. Šlauf gurnuti u najveći aktivni krtičnjak i pustiti mlaz vode da teče najmanje 20 minuta.

Mirisi

Ricinusovo ulje ima miris koje krtice ne podnose. Dovoljno je pomiješati 3 kašike ricinusovog ulja sa 1l vode i tu smjesu prospete po krtičnjaku, a možete natopiti komad krpe i gurnuti u aktivan krtičnjak.

Krtice ne podnose ni miris limuna. Komad krpe ili vate se namoči u sok od limuna i gurne u krtičnjak. Takođe, kora od limuna se može ubaciti u hodnik.

Biljke poput bijelog luk svojim mirisom tjeraju krtice. Bjeli luk treba saditi po bašti, a dobrim se pokazalo i da se čeno bijelog luka presječe na pola i pobode u tlo. Redovno se mora obnavljati i gusto postavljati, najdalje na 5 m. (novi.ba)