NE KORISTITE OVAKVO MASLINOVO ULJE: Stručnjak otkrio koje uopšte nije zdravo, može da bude i opasno

Zdravlje

NE KORISTITE OVAKVO MASLINOVO ULJE: Stručnjak otkrio koje uopšte nije zdravo, može da bude i opasno

Autor bestselera o ishrani, Maks Lugavere, pričao je u jednoj emisiji o maslinovom ulju i greškama koje većina pravi kada ga kupuje. Iako je maslinovo ulje vrlo zdravo, nije svaka flaša ista i ako odaberete pogrešnu, učinili ste veliku štetu svom organizmu, ali prije svega – mozgu.

Krenimo od početka, zašto je maslinovo ulje zdravo?

“Često kažem da je maslinovo ulje lijek za mozak. Sastavni je dio mediteranske dijete, jedne od najzdravijih ishrana na planeti, posebno za mozak i nervni sistem. Bogato je antioksidantima, fitosterolima i vitaminima, ali to se ne odnosi na jednu njegovu vrstu”, rekao je Lugavere

On koristi samo ekstradevičansko, filtrirano maslinovo ulje, ali ćete u prodavnicama pronaći i nefiltrirano. I vodeći se logikom – voćni sok sa pulpom je zdraviji od bistrog, procijeđenog voćnog soka, napravit ćete grešku!

“Nefiltrirano maslinovo ulje sadrži ostatke maslina, što mu snižava temperaturu zagorijevanja i zbog toga nije dobro za zdravlje. Ostaci masline skraćuju i rok trajanja, i čine ulje lakše kvarljivim,” objasnio je on najpre.

Nefiltrirano maslinovo ulje sadrži i više vode, kao i sedimenta, i dok ima visok sadržaj polifenola, zbog brzog propadanja su male šanse da ćete iskoristiti njegov pun potencijal za zdravlje.

“Takođe, pošto se brzo kvari i brže zagori od običnog, nikako nije dobra opcija za kuhanje”, rekao je on. (novi.ba)