Monstrum bežao od pravde dok nije LIZNUO kovertu: Dobio 650 godina robije, a iživljavao se i nad DETETOM

Svijet

Monstrum bežao od pravde dok nije LIZNUO kovertu: Dobio 650 godina robije, a iživljavao se i nad DETETOM

Polizan rub koverte sa čekom za račun za vodu zapečatio je sudbinu Amerikanca iz Indijane optuženog da je počinio niz brutalnih sil*vanja i upada u kuće početkom 1980-ih, prenose američki mediji.

Zahvaljujući DNK dokazima i novim tehnologijama utvrđivanja genetskog porekla Stiven Rej Hesler (59) će sedeti iza rešetaka do kraja života.

On je početkom aprila osuđen na 650 godina zatvora po dve tačke optužnice za sil*vanje, devet tačaka za devijantno ponašanje, sedam tačaka za provalu koja je rezultirala telesnim povredama i jednoj tački za pljačku, prema Bredu Lendverlenu, tužiocu okruga Šelbi u Indijani.

Sud je utvrdio da je počinio višestruke se*sualne napade tokom upada u kuće širom okruga Šelbi

Prema Lendverlenu, Hesler je provaljivao u kuće usred noći naoružan i maskiran. Onda bi vezivao žrtve, pretio im, se*sualno ih zlostavljao i sil*vao. Jedna od žrtava je bila 16-godišnje dete.

U jednom od napada muškarcu je stavio lisice na ruke, vezao ga i udarao pištoljem, zbog čega je on mesecima bio u komi, a veći deo života morao da koristi invalidska kolica.

Policija je krivca lovila godinama, ali uz malo uspeha.

Lendverlen je kazao da je lov na osumnjičenog i njegovo krivično gonjenje bio otežan jer je prethodna grupa istražitelja optužila drugog lokalnog čoveka za nekoliko napada 1983. Pogrešno optuženi muškarac bio je Heslerov rođak.

Napadač je pazio da na mestu zločina ne ostavi nikakve dokaze, čak je i obrisao površine nakon krivičnih dela.

Međutim, detektivi su u jednoj kući uspeli da izdvoje njegov DNK. Iako DNK u to vreme nije korišćen u kriminalističkim istragama, vitalni dokazi su sačuvani.

Istražitelji su predali DNK dokaze u laboratoriju “Parabon Nanolabs”.

Baš kao i u prethodnim slučajevima uspešnog otkrivanja počinioca, dobijeni DNK uporedili su sa ogromnom količinom genetskih podataka prikupljenih sa komercijalnih stranica za utvrđivanje rodoslovlja. Njihova analiza ukazala je na mali broj pojedinaca koji su potencijalno mogli da ostave DNK na mestu zločina, od kojih je jedan bio Hesler.

Kako bi potvrdili svoje sumnje, istražiteljima je bio potreban sveži uzorak DNK od Heslera.

To je dobijeno iz koverte koju je polizao kako bi u njoj poslao ček za račun za vodu.

Baš kao što su se i nadali, taj DNK je odgovarao je DNK-u sa mesta zločina, rekao je Lendverlen. Tužilac je dodao da je potom uzet još jedan uzorak DNK pravo sa Heslerovog obraza kako bi se potvrdila veza.

– Stiven Rej Hesler jedan je od najgorih, najopasnijih, sadističkih predatora koje sam imao zadovoljstvo da progonim u svojoj 30-godišnjoj karijeri. Izvlačio je veliko zadovoljstvo svojim nepotrebno brutalnim metodama terorisanja i se*sualnog mučenja svojih žrtava. Žrtvama sam obećao da će moj cilj biti da on ode u zatvor do kraja života – rekao je tužilac.

Hesler je i pored neoborivih dokaza negirao krivicu na suđenju. (objektiv.rs)