OVE NAMIRNICE MOGU TRAJNO DA NARUŠE ZDRAVLJE VAŠEG PSA: Mnogi to ne znaju

Zanimljivosti

OVE NAMIRNICE MOGU TRAJNO DA NARUŠE ZDRAVLJE VAŠEG PSA: Mnogi to ne znaju

Izazivaju različite komplikacije

Pas je svaštojed, i jednako uživa u pojedinom voću i povrću, kao što uživa u mesu.

Međutim, iako svojim tužnim okicama može da vas gleda poprilično dugo, dok vi jedete, na primer, čokoladu, nikako ne smete da padnete na njegov šarm.

Pojedine namirnice, iako mu se možda dopadnu, nisu zdrave za njega.

Luk

Vlašac, crni i beli luk, sirovi ili kuvani, mogu da izazovu brojne iritacije i komplikacije u psećim organima za varenje. Toksini iz luka mogu da izazovu i oštećenje crvenih krvnih zrnaca.

Alkohol

Osim što može da izazove intoksikaciju, baš kao kod ljudi, alkohol može da izazove i druge bolesti, dijareju, pa čak i oštećenja centralnog nervnog sistema vašeg psa. Pretpostavljamo da vam ovako suluda ideja ne bi ni pala na pamet ako volite svog ljubimca.

Kukuruz

Uprkos tome što psi efikasno vare kukuruz, stručnjaci veruju da on može da izazove začepljenje u organima za varenje.

Čokolada

Da, pas će vas moliti svojim umilnim očima da mu date kockicu čokolade, jer im taj slatkiš prija, baš kao i ljudima. Međutim, ova poslastica može da bude poprilično štetna.

Čokolada sadržiteobromin koji je toksičan za pse i može da izazove4 zastoj bubrega. Pored toga, bogata je šećerom koji psima uopšte ne odgovara.

Slatkiši i sokovi često sadrže veštački zaslađivač koji se zove ksilitol. On može da se pronađe i u puteru od kikirikija, pa bi bilo dobro da proverite sastav na etiketi, kako ukoliko želite psu da date ovu namirnicu kao poslasticu.

Ksilitol može da izazove hipoglikemiju, odnosno veliki pad nivoa šećera u krvi, koji može da dovede do zatajenja jetre i zgrušavanja krvi.

Grožđe

Nauci je potpuno nepoznat toksin koji se nalazi u suvom i svežem grožđu, koji izaziva ozbiljno oštećenje jetre i otkazivanje bubrega, kako kod pasa, tako i kod mačaka.

Kuvane kosti

Sveže kosti su mnogo bolji izbor od kuvanih. Kuvane kosti mogu da izazovu zatvor i povrede na crevima psa, koje mogu da se završe i kobno.(espreso.co.rs)