“LIJEK” IZ PRIRODE! Očistite pluća i jetru pomoću TRI namirnice koje imate u kuhinji

Zdravlje

“LIJEK” IZ PRIRODE! Očistite pluća i jetru pomoću TRI namirnice koje imate u kuhinji

Sam oporavak nakon preležane korone drugačiji je u zavisnosti od težine kliničke slike pacijenta, ali jedno je sigurno za sve – tijelo morate da ojačate i očistite od toksina.

Čišćenje ili detoksikacija organizma obavezni su procesi, koje moramo priušititi svom organizmu kako bismo ojačali imunitet i izbacili sve toksine iz organizma. Upravo iz ovih razloga potrebno je detoksirati svog organizam i očistiti i plića i jetru prirodnim preparatima i namirnicama.

Kurkuma

Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protivupalno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Podstiče proizvodnju žuči u jetri, čime pomaže u probavi i olakšava razgradnju masnoća u organizmu. Kod osoba koje pate od masne jetre kurkuma smanjuje upalno stanje jetrenih ćelija.

Čaj od kurkume za detoks organizma
Sastojci:

1/4 supene kašike kurkume
1 šoljica tople vode
sok od pola limuna
prstohvat cimeta
malo meda
supena kašika kokosovog ulja

Priprema: Nakon što zagrijete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašiku kokosovog ulja i dobro promiješajte. Kurkuma će se spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite sa miješanjem vode dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti ove namirnice. Popijte vodu dok je još topla.
Đumbir

Bogat je vitaminima C i B, magnezijumom, bakrom, manganom i drugim mineralima. Zbog visoke koncentracije gingerola, upotreba đumbira u ishrani doprinosi detoksikaciji organizma. Takođe, dokazano je da đumbir povoljno djeluje na razna oštećenja jetre, posebno na masnu jetru, jer smanjuje otpornost na insulin i može da spriječi upalu.

Đumbir ima pozitivan utican i na pluća jer eleminiše polutante iz vazduha koji dospevaju u plućne kanale. Reguluiše i probavu, kao i cirkulaciju.

Obloga od đumbira i meda za detoks pluća
Sastojci:

kašika đumbira u prahu
2 kašike prirodnog meda
kašika maslinovog ulja
2 kašike brašna
flaster
nekoliko salveta
gaze i zavoj

Priprema: Dobro promešajte med i brašno. Dodajte đumbir u prahu i maslinovo ulje. Mešajte dok tečnost ne postane glatka. Malu količinu mase stavite na ubrus i tanko uvijte gazom. Zalijepite oblog na grudni koš ili leđa tako što ćete omotati zavoj oko torza. Odrasli mogu držati ovaj oblog nekoliko sati ili preko noći ako je potrebno. Djeca mogu držati oblog 2 do 3 sata.
Upozorenje:

Ako se borite sa žučnim kamencem, trebalo bi da se konsultujete sa svojim ljekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može da pogorša vaše stanje). Nemojte je kombinovati sa lijekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina jer kukruma, takođe, razrijeđuje krv. Kurkuma nije zamjena za lijekove koje treba da vam prepiše vaš ljekar.
Beli luk

Pomaže kod astme, a ujedno smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja tako što smanjuje povišen holesterol, smanjuje povećan LDL (loš holesterol), smanjuje slepljivanje krvnih ćelija i spriječava nastanak tromba. Utiče na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C – reaktivnog proteina.

Kako ga koristiti za detoks jetre?

Samo usitnite čen ili dva bijelog luka, stavite na kašiku sa malo vode (možete da dodate i limun), popijte pred spavanje, a do jutra ćete isprati sve toksine iz crijeva i jetre.

Napomena: Ovo ne treba praktikovati više od jednom dnenvo. Pijte dosta vode dok primenjujete ovaj način detoksikacije. Bijeli luk se ne preporučuje ako uzimati antikoagulanse (lijekove za razrijeđivanje krvi). (novi.ba)