NAPITAK KOJI TOPI MASTI, ZAUSTAVLJA GASOVE I IZBACUJE TOKSINE IZ TIJELA: Dodajte po 1 sastojak u bilo koje piće ili čorbu

Zdravlje

NAPITAK KOJI TOPI MASTI, ZAUSTAVLJA GASOVE I IZBACUJE TOKSINE IZ TIJELA: Dodajte po 1 sastojak u bilo koje piće ili čorbu

Za dijetu i zdravlje, za oslobađanje od masnih naslaga i gasova, isprobajte ove dodatke za svaki smuti ili čorbicu!

Razni napici zavladali su svijetom dijeta i nutricionizma, a široko popularni “smuti” je često mnogima zamjena za obrok. Ono što bismo nekada nazvali prosto “gusti sok” je danas kašasta smjesa korisnog voća i povrća koju možete začas napraviti, a preporučuje se za dijetu i očuvanje zdravlja.

Idealna osnova je bobičasto voće koje uijvek imamo u zamrzivaču: jagode, borovnice, kupine ili maline. Uz to, nutricionisti savjetuju da dodate bar još jedan sastojak i pojačate ciljano dejstvo kako biste istopili masne naslage i oslobodili se tegoba u gastro traktu, naročito gasova. Celer je jedna od biljaka koja se uvijek preporučuje, jer pomaže jetri da se oslobodi toksina i vraća energiju tijelu. Izmiksani celer možete dodati ne samo u smuti, već i u razne čorbe, jer će dati dodatan, poseban ukus.

Kefir je nepravedno zapostavljen napitak. Zahvaljujući probioticima, može da pomogne protiv gasova, a oslobađa telo od zarobljene tečnosti koja stvara privid gojaznosti čak i kod vitkih osoba. Kefir možete da koristite umjesto jogurta, u kašama i zdravim napicima, a odličan je i kao dodatak zelenim proljetnim čorbicama od zelja ili kopriva.

Zbog popularnosti čia i lanenog sjemena, sjemenke konoplje su u drugom planu. Međutim, i one doprinose dijeti, jer dugo daju osjećaj sitosti. Bogate vlaknima, ove sjemenke mogu da smanje dnevni unos kalorija za skoro deset odsto. (novi.ba)