OŠTEĆENU JETRU MOŽETE PRIMIJETITI ODLASKOM U WC: Ljekari upozoravaju – problem je što ovo oboljenje često ne daje simptome

Zdravlje

OŠTEĆENU JETRU MOŽETE PRIMIJETITI ODLASKOM U WC: Ljekari upozoravaju – problem je što ovo oboljenje često ne daje simptome

Nealkoholna masna jetra danas se smatra najčešćom hroničnom bolesti jetre u odrasloj populaciji. Masna jetra rezultat je akumulacije masti u jetri, koja prelazi 5% težine jetrinog tkiva.

Nelakoholna bolest jetre često ne pokazuje nikakve simptome, a stranica za zdravstvenu zaštitu Buša ističe da je bol ili neprijatnost na desnoj strani stomaka ispod rebara znak da jetra može biti oštećena.

Ipak, stručnjaci ističu da, ukoliko se pojave simptomi, oni mogu uključivati umor, slabost, gubitak apetita i težine, mučninu, ali i žutilo kože. Klinika Cleveland ističe da postoji nekoliko znakova po kojima možete prepoznati da imate oštećenu jetru.

Ukoliko primijetite da je vaša stolica izuzetno tamna, maltene crna ili imate tamnu mokraću, obavezno posjetite ljekara. Ostali ozbiljni simptomi uključuju povraćanje krvi, lako stvaranje modrica, svrab kože i oticanje donjeg dijela stomaka.

“Glavni tretman za nealkoholnu bolest jetre je zdrava ishrana, fizička aktivnost i, ako je potrebno, mršavljenje. Na primjer, za osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom dokazi pokazuju da gubitak od 5 do 10 odsto telesne težine može zaustaviti, a ponekad čak i preokrenuti oštećenje jetre”, navode stručnjaci iz pomenute klinike. (novi.ba)