OVI ZNAKOVI UKAZUJU DA ŽENAMA FALI 1 VAŽAN MINERAL: Organizam vas sam upozorava, može da BUDE JAKO OPASNO

Zdravlje

OVI ZNAKOVI UKAZUJU DA ŽENAMA FALI 1 VAŽAN MINERAL: Organizam vas sam upozorava, može da BUDE JAKO OPASNO

Ukoliko joj nedostaje magnezijum, ovi simptomi biće posebno izraženi

Žene su pod većim stresom nego muškarci, jer imaju više obaveza koje moraju da ispune. To može da dovede do nedostatka magnezijuma, mikroelementa koji je direktno uključen u najvažnije biohemijske procese i koji organizam brže troši kada smo pod stresom.

Najčešće, nedostatak magnezijuma povezan je sa navikama u ishrani, ali i unosom prevelikih količina kafe i alkoholnih pića. Nedostatak magnezijuma može se javiti i tokom hormonalnih promena u ženskom telu – u vreme trudnoće i u menopauzi.

U nekim slučajevima, veliki nedostatak magnezijuma javlja se kao posledica dijabetesa, srčane insuficijencije i otkazivanja bubrega.

Manjak magnezijuma kod žena najčešće se manifestuje u sledećim slučajevima:

1. Hormonske promene

Neposredno pre menstrualnog ciklusa većina žena oseća brojne promene – povećanu želju za slatkišima, umor, glavobolju, nadimanje i nervozu. Ukoliko joj nedostaje magnezijum, ovi simptomi biće posebno izraženi.

2. Problemi sa probavom

Manjak magnezijuma uslovljen je lošim izborom namirnica. Brza hrana, siromašna vlaknima i bogata šećerima može da dovede do konstipacije i drugih problema sa probavom.

3. Burna reakcija na promenu vremena

Žene koje imaju hronični manjak magnezijuma burnije reaguju na vremenske promene. Meteoropatske reakcije praćene glavoboljom, vrtoglavicom, slabošću, preznojavanjem i osećajem “knedle u grlu” mogu da budu ublažene uzimanjem namirnica koje su bogate magnezijom ili, još jednostavnije, kroz suplementaciju.

4. Grčevi u mišićima

Magnezijum je veoma važan za opuštanje mišića. Ukoliko ga u telu nema u dovoljnoj meri, javljaju se grčevi, osećaj trnjenja i bockanja, kao i nevoljni trzaji oka i drugi tikovi.

5. Nepravilan rad srca

Manjak magnezijuma može se manifestovati i srčanim problemima, najčešće aritmijom. Ovaj mineral zadužen je za opuštanje svih mišića, pa tako i srca.

6. Lomljiva kosa

Nedostatak magnezijuma kod žena manifestuje se i promenom kvaliteta kose. Vlasi postaju beživotne, gube sjaj, počinju da se “lome” i da opadaju. Normalno je da za 24 sata izgubimo od 50 do 100 vlasi – sve više od toga razlog je za odlazak lekaru.

7. Nesanica i anksioznost

Osećaj konstantne zabrinutosti i nemogućnost da utonemo u san takođe mogu da budu posledica manjka magnezijuma u organizmu.

S obzirom na to da ovaj mineral unosimo putem hrane, trebalo bi obogatiti jelovnik namirnicama koje su bogate magnezijumom. To su kakao, indijski i brazilski orah, semenke bundeve, pasulj, bademi, kao i spanać i drugo zeleno lisnato povrće. (espreso.co.rs)