POSTALA PRIJATELJ SA ČOVEKOM KOJI JOJ JE UBIO MAJKU! Nakon OVOG trenutka je odlučila da mu OPROSTI

Svijet

POSTALA PRIJATELJ SA ČOVEKOM KOJI JOJ JE UBIO MAJKU! Nakon OVOG trenutka je odlučila da mu OPROSTI

Trebalo mi je mesec dana da mu napišem pismo. Na više od pet stranica opisala sam traumatično detinjstvo. Rekla sam Džejsonu da sam mu oprostila i želim da i on oprosti sebi, rekla je.

Majka mi je umrla u 22. godini, aprila 1993. godine, kada sam imala 15 meseci. Ne sećam je se. Dok sam odrastala, znala sam vrlo malo o Šarlin, a moj tata Donald, koji danas ima 66 godina, nikada je nije pominjao. Do svoje sedme godine nisam se ni pitala zašto je nema i nisam imala kontakt sa porodicom moje majke, priseća se Meraja Lukas iz SAD.

Moje prve godine života bile su haotične. Često sam bila gladna, u odeći koja mi nije pristajala, a imali smo periode kada smo živeli u kolima. 1999. godine, kada sam imala 7 godina, moj otac je završio u zatvoru zbog smrtonosnih napada oružjem i optužbi za dr*gu. Brat i ja otišli ​​smo da živimo kod tatinog brata i njegove žene i život nam je postao normalniji – nastavila je ona.

– Moja strina je bila mamina najbolja drugarica i rekla mi je da mi je majka umrla, iako nije rekla kako je umrla. Bila sam duboko šokirana i tužna. Strina mi je pričala o maminoj ljubavi prema plesu i pevanju, o tome kako me je obukla u slatke haljine i kako sam kao dete bila na njenoj sahrani. Stajala sam pored kovčega i vrištala za njom. Takođe mi je dala mamine minđuše i prvi put mi pokazala njenu sliku. Mislila sam da je lepa – rekla je.

Sa 12 godina saznala je od strine i strica da joj je majka ne samo umrla, već ju je ubio muškarac.

– Nisam pitala kako se to dogodilo, ali mi je rečeno da je počinilac u zatvoru. Borila sam se da obradim ono što sam saznala i nisam mogla da se suočim sa daljim traganjem za detaljima“, rekla je ona.

Prošlost ju je neprestano proganjala

Zatim je 2009. godine, sa 18 godina, ostala trudna. Rodila je sina Chesea. Postala je samohrana majka i bila je shrvana što njena majka nije živa da upozna svog unuka.

Kasnije je upoznala sadašnjeg muža sa kojim je dobila još dvoje dece.

– Bili smo mlada porodica i život nam je bio težak, ali ljubav i sigurnost koju sam osećala su bili neverovatni. Postala sam kućna majka dok je Kodi radio kao arhitekta. Dobili smo i ćerku Harper – rekla je ona, napomenuvši da je često razgovarala sa suprugom o tome šta se dogodilo njenoj majci.

Dok je razmišljala o svojoj majci, nije mogla da pobegne od pomisli na čoveka koji joj je oduzeo život.

– Razmišljanje o njoj značilo je da mi je na pameti čovek koji ju je ubio. Od porodice sam saznala da se zove Džejson Klark, ali nikada nisam istraživala detalje suđenja ili kazne, bila sam previše traumatizovana. To me je jako opterećivalo i često sam bila pod stresom, uznemirena i nervozna. To je uticalo na moje odnose u prošlosti, ali Kodi je imao razumevanje, a moji prijatelji su me uvek podržavali, rekla je.

Odlučila je da mu oprosti nakon što je zamalo umrla od sepse

Nastavila je sa diplomom iz krivičnog pravosuđa na Univerzitetu DeVri u San Dijegu, Kalifornija. U novembru iste godine su joj vađeni umnjaci, ali su se stvari zakomplikovale i teška infekcija je prerasla u sepsu. Njen život je visio o koncu.

– Hitno su me odvezli u bolnicu i stavili u komu. U jednom trenutku mi je srce prestalo da kuca. Lekari su uspeli da me spasu, a nakon tog iskustva bliske smrti, shvatila sam koliko život može biti kratak i osetila sam da je vreme da pokušam da se oslobodim svih bolova i traume koje sam nosila u sebi“, priseća se ona.

„Osećala sam da želim da mu oprostim, ubici moje majke. Htela sam da stupim u kontakt sa njim. Kada sam to rekla Kodiju, razumeo je, iako su mnogi moji rođaci poludeli za tim. Ipak, to je bilo nešto što sam morala da uradim. Konačno, jednog dana sam odlučila da pišem Džejsonu u zatvoru.

‘Bio je manji nego što sam zamišljala’

– Trebalo mi je mesec dana da mu napišem pismo. Na više od pet stranica ispričala sam mu o svom traumatičnom detinjstvu i divnom mužu i deci koje imam. Rekla sam mu da sam mu oprostila i da želim da i on oprosti sebi. Mesec dana kasnije, dobila sam pismo od Havijera Stauringa, izvršnog direktora organizacije pod nazivom Healing Dialogue And Action, koja radi na promenama u sistemu krivičnog pravosuđa, rekla je ona.

– Objasnio je da iako je Džejson dobio moje pismo, nije smeo da odgovori na njega, ali mi je rekao da će uskoro izaći iz zatvora, posle 23 godine, i da želi da me upozna. Pomislila sam: „I ja to želim“, dodala je.

I došao je taj dan, srela je čoveka koji je ubio njenu majku.

– Drhteći od nervoze, ušla sam u tu prostoriju i videla Džejsona. Očekivala sam da ću se uplašiti, ali izgledao je manji nego što sam zamišljao. Delovao je veoma uplašeno. Sedeo je, drhteći, i imao suze u očima. Bez razmišljanja sam mu prišla i zagrlila ga – prisetila se ona.

Imao je užasno detinjstvo, bio je žrtva seksualnog zlostavljanja

Prvo što ga je pitala bilo je: „Zašto si to uradio?“ A on joj je u suzama rekao da je bio s*ksualno zlostavljan od rođenja, a to se nastavilo i u odraslom dobu. Okrenuo se dr*gama kako bi mogao da se izbori sa užasnom traumom, a Mariah je saznala da se i njena majka dr*girala.

– Rekao mi je da je bio na metu kada je video moju mamu koja mu duguje novac za dr*gu. Posvađali su se, a on ju je u žaru svega izbo nožem. Bilo je to prvi put u životu da sam čula za svoju majku da se dr*gira, ali bilo mi je olakšanje čuti sve što se dogodilo. Džejson je bio emotivan, ali sam pokušala da ostanem mirna. Nisam osećala nikakav bes, samo mnogo tuge. Znala sam da je i on povređen – nastavila je.

Čučnuo je pored mene i izvinio se. Objasnio mi je koliko mu je bilo teško u zatvoru, ali je mnogo naučio. Zvuči bizarno, ali intenzitet tog trosatnog sastanka stvorio je takvu vezu među nama da smo posle otišli ​​na večeru. Pozvala sam Codija u restoran da mu kažem da sam dobro. Razgovarao je i sa Džejsonom i zahvalio mu se što je tako otvoren – dodala je ona.

‘Oprosti Džejsonu i pomozi mu da oprosti sebi je doneo takav mir u moj život’ Nedelju dana kasnije, Jason je došao kod njih na večeru. Upoznao je njenog muža i decu.

– Upravo smo rekli deci šta je Džejson uradio. Prihvatili su ono što su čuli. Džejson je znao da se sastaje sa unucima koje mama nije imala priliku da vidi i da je to bila privilegija. Iskreno im se izvinio, prihvatajući odgovornost što baka danas nije sa njima zbog njega. Od tada je naše prijateljstvo poraslo. Radimo zajedno na zalaganju za političke promene, reforme i oprost“, rekla je ona.

Sa Džejsonom se viđaju nekoliko puta godišnje, ali se često čuju. Obnovio je život i danas radi kao vozač.

– Oprostiti Džejsonu i pomoći mu da oprosti sebi donelo je takav mir u moj život. Zauvek ću ceniti naše prijateljstvo – zaključila je Marija, a prenosi The Sun. (espreso.co.rs)