ZAŠTO JE VAŽNO ZIMSKE GUME ŠTO PRIJE ZAMIJENITI SA LJETNIM!

Zanimljivosti

ZAŠTO JE VAŽNO ZIMSKE GUME ŠTO PRIJE ZAMIJENITI SA LJETNIM!

Jedan od razloga je što zamjena zimskih guma smanjuje rizik od saobraćajnih udesa.

Letnji pneumatici najbolje performanse daju na temperaturama iznad sedam stepeni, a zimski ispod, pa, kako kaže, ukoliko vozači ne zamijene pneumatike, potrošiće ih i neće moći da ih koriste u narednoj sezoni.

Zamjena zimskih guma ljetnjim nije obavezna, ali se savjetuje vozačima da to učine jer se na taj način smanjuje rizik od saobraćajnih nezgoda u gradskim uslovima.

Kada je toplije vrijeme, zimski pneumatici se mnogo brže troše i zbog toga svi vozači koji ih koriste u ljetnjem periodu, neće uštedjeti novac ukoliko ih ne zamijene ljetnjim.

Ljetnji pneumatici najbolje performanse daju na temperaturama iznad sedam stepeni, a zimski ispod, pa ukoliko vozači ne zamijene pneumatike, potrošiće ih i neće moći da ih koriste u narednoj sezoni.

Zimski pneumatici ne mogu da obezbjede najbolje performanse kada je u posrijedi dužina zaustavnog puta i protočnost vode između gume i kolovoza u ljetnjim uslovima.
Ljetnje gume su napravljene tako da obezbijeđuju mnogo bolju protočnost vode što doprinosi kraćem zaustavnom putu i tada se manje događaju saobraćajne nezgode, posebno u gradskim uslovima. (novi.ba)