Govori 24 jezika, a zarađuje tako što ČISTI TEPIHE: Divi mu se ceo svet, a nema ni FAKULTET (VIDEO)

Zanimljivosti

Govori 24 jezika, a zarađuje tako što ČISTI TEPIHE: Divi mu se ceo svet, a nema ni FAKULTET (VIDEO)

Von Smit je od malih nogu bio opčinjen drugim jezicima

Amerikanac Von Smit (46) govori 24 strana jezika, ali radi kao čistač tepiha, za manje od 20 dolara na sat.

Neverovatnu priču o “hiperpoligloti” objavila je novinarka Vašigton posta Džesika Kontrera, opisujući prosečan radni dan 46-godišnjeg Smita i njegove razgovore sa klijentima u čijim kućama čisti mrlje na tepisima.

Za to vreme retko kome govori o svojoj velikoj ljubavi – učenju stranih jezika. Proučavao ih je 37, osam priča tečno, a 24 govori dovoljno dobro da može da vodi duže razgovore. Zna da čita i piše na osam pisama, a služi se i sa nekoliko znakovnih jezika. Pritom je samouk.

Tako dobro svladava naglaske na holandskom i katalonskom da je zadivio čak i one kojima su to maternji jezici. Smit se ubraja u grupu hiperpoliglota, a prema jednoj definiciji, to su oni koji govore najmanje 11 jezika.

Skroman je i ne voli baš da govori o svom talentu. Čak mu je pomalo i neugodno, jer ne uživa u tome da nekog impresionira.

Davno je uočio da imena, brojeve i datume pamti mnogo bolje od većine ljudi. Kao dečak mislio je da na svetu postoje samo dva jezika, engleski koji je govorio njegov otac i španski, koji je govorila njegova majka iz Meksika. Svidelo mu se kako zvuče reči na španskom, pa je počeo da proučava francuski, nemački, ruski…

Bio je opčinjen svakim jezikom sa kojim se susreo. Ipak, u školi nije briljirao. Teško se koncentrisao na gradivo. Majka ga je čak odvela na razgovor kod psihologa koji je rekao da je Von samo “vrlo, vrlo inteligentan”.

U Vašingtonu je autobusom odlazio do Memorijalne biblioteke Martina Lutera Kinga koja ima najbolji izbor knjiga na stranim jezicima u gradu. Završio je srednju školu i do radnog mesta čistača tepiha u kompaniji svog brata nanizao je nekoliko poslova. Bio je izbacivač, dostavljač, slikar, jutjuber, šetač pasa…

Živi sa bolesnom majkom i voli da ispija kafu u kafićima u kojima osluškuje strane reči. Sada je na redu učenje velškog. (objektiv.rs)