HITNO MIJENJAJTE ŠAMPON: Od ovoga više “cvjetaju” krajevi, sačuvajte kosu dok je još zdrava

Zdravlje

HITNO MIJENJAJTE ŠAMPON: Od ovoga više “cvjetaju” krajevi, sačuvajte kosu dok je još zdrava

Kako pranje kose i šampon mogu da utiču na “procvjetale” krajeve? Pročitajte najnovije savjete!

Da li se i vi borite sa “procvjetalim” krajevima kose? Možda je vrijeme da promijenite navike u njezi, jer svako tretiranje toplotom, farbom i blanšom oštećuje kosu. Međutim, istraživači sada napominju i da uzrok pucanju vlasi treba tražiti čak i u pranju kose.

Prije svega, nemojte prati kosu češće nego što je to stvarno neophodno. Mokra kosa je uvijek daleko podložnija oštećenjima, pa što je češće kvasite, to će i krajevi češće pucati.

Jedna od najrizičnijih faza je šamponiranje. Ako previše često utrljavate šampon u kožu glave, spriječavate lojne žljezde da rade svoj posao. Rezultat će biti suha kosa, podložna oštećenjima.Međutim, najveće iznenađenje je otkriće iznjeto u Internacionalnom časopisu za nauku o kosi, a to je da šamponi za često pranje kose mogu biti pogubni za krajeve. Prema tim nalazima, u njima obično nema regenerišućih i zaštitnih sastojaka pa se to odražava na vitalnost dlake.

Ako osjećate potrebu da kosu perete svakog dana, naročito ako svakodnevno vježbate i znojite se, stručnjaci savjetuju da je ponekad operete samo vodom, ne koristeći šampon. Alternativa je da, prije pranja, u krajeve utrljate neko zaštitno ulje, maslinovo, arganovo ili ulje jojobe. Ostavite da djeluje bar par minuta, pa onda perite kosu. (novi.ba)