STEŽE VAS U GRU*IMA I TEŠKO VAM JE DA DIŠETE?: Ljekar upozorio – ne ignorišite simptome, mogu biti znaci OPASNOG stanja!

Zdravlje

STEŽE VAS U GRU*IMA I TEŠKO VAM JE DA DIŠETE?: Ljekar upozorio – ne ignorišite simptome, mogu biti znaci OPASNOG stanja!

Ukoliko vam fali daha ili osjećate bilo kakvu neprijatnost u gru*ima, odmah kod ljekara.

Ako osjećate neprijatnost ili bol u gru*ima, onda znate koliko je to neprijatno, posebno kada znate da još uvijek nemate postavljenu dijagnozu. Ovo stanje obično prate simptomi poput bola, nedostatka daha i stezanja u gru*ima.

Nije ni malo iznenađujuće ako se brinete, a stručnjaci ističu da takve tegobe mogu ukazati na nakupljanje masnog tkiva u glavnim krvnim žilama, što smanjuje dotok krvi u srce.

Iako se bol javlja dok odmarate, ovo stanje nastaje pri pokretima i naporu. Zove se mikrovaskularna angina, rijedak oblik koji izaziva spazam krvnih sudova. Kada se arterije grče, to može izazvati jak bol u gru*ima, čak i u mirovanju.

Ovo stanje se obično javlja kod žena u postmenopauzi, jer se smatra da pad estrogena utiče na zdravlje krvnih žila.

“Nažalost, uobičajeni test za anginu, arteriogram – gdje se boje koje su vidljive na rendgenskom snimku koriste za procjenu zdravlja krvnih žila – neće otkriti blokade u arteriolama. Ako se podvrgnete i arteriogramu i MR-u srca (koji daje slike strukture samog srca), a nisu otkrivene nikakve abnormalnosti, obratite se kardiologu”, tvrdi dr Martin Skar.

Vrste srčanih bolesti koje mogu doprineti bolnom disanju, pored mikrovaskularne angine i srčanog udara, još uključuju:

-zatajenje srca – kada vaše srce ne može pravilno pumpati krv

-miokarditis – kada se srčani mišić upali

-perikarditis – kada upala vrećice koja okružuje vaše srce uzrokuje oštru bol (novi.ba)