BOL U STOMAKU MOŽE BITI SIMPTOM OPASNOG STANJA: Upozorenje, evo šta to znači

Zdravlje

BOL U STOMAKU MOŽE BITI SIMPTOM OPASNOG STANJA: Upozorenje, evo šta to znači

Pretjerani unos namirnica, pojačani stres, netolerancija na neku hranu najčešći su razlozi za bol u stomaku

Bol u stomaku je pored upornog kašlja jedan od nekoliko najčešćih razloga za posjetu ljekaru. Preterani unos namirnica, pojačani stres, netolerancija na neku hranu najčešći su razlozi za bol u stomaku. Bol lokalizovan u sredini ispod grudne kosti i oko pupka obično je posledica problema sa želucem kao što je gastritis, helikobakter pilori infekcija ili čir.

Gastritis

Gastritis je medicinski naziv za zapaljenje sluznice želuca, bilo koje etiologije. Može biti akutan, ako se javi u jednoj epizodi, ili hroničan ako se postepeno razvija tokom vremena i ne leči se. Tečnost koja pomaže varenje hrane sadrži mnogo kiseline i nekada se dešava da probije zaštitnu barijeru u stomaku i iritira sluznicu želuca, usljed čega se javlja upala – gastritis. Zapaljenje sluznice želuca može biti posledica bakterijske infekcije, upotrebe lekova protiv bolova kao što je ibuprofen, posljedica konzumacije prezačinjenje hrane i alkohola ili stresa. U najtežim situacijama gastritis može dovesti do krvarenja ili čira na želucu.

Peptički ulkus

Čir na želucu ili peptički ulkus je ograničeno oštećenje sluznice želuca ili dvanaestopalačnog crijeva. Kao i kod gastritisa ovo stanje uglavnom je posljedica bakterijske infekcije ili upotrebe lekova protiv bolova. Petpički ulkus nekada je posljedica pušenja i upotrebe alkohola. Stanje se liječi lijekovima koji smanjuju lučenje želudačne kiseline ili antibioticima, u zavisnosti od uzroka.

Stomačni grip

Stomačni grip ili virus je posledica virusne infekcije. Stanje se manifestuje dijarejom, grčevima ili mučninom, moguće je i povraćanje. Stomačni grip se lako prenosi s osobe na osobu ili putem zaražene hrane. Stomačni grip često prođe sam od sebe. Savjet je ipak da posjetimo ljekara ako imamo povećanu tjelesnu temperaturu, povraćamo, dehidriramo ili primetimo tragove krvi u stolici.

Trovanje hranom

Bol u stomaku najčešće je posledica trovanja hranom. Bakterije, virusi i paraziti u hrani izazivaju trovanje hranom koje prate dijareja, mučnina i povraćanje. Stanje najčešće prođe samo od sebe. Savjet je da posetimo ljekara ako imamo dijareju koja traje duže od tri dana. Preporuka je da hronični bolesnici, sa slabim imunitetom, obavezno posete lekara, ako se desi trovanje hranom.

Sindrom nervoznih crijeva

Jedan od najčešćih problema kada je u pitanju stomak jeste sindrom nervoznih crijeva. Stanje je praćeno grčevima, nadimanjem, sluzi u stolici. Pacijenti se žale na nemogućnost pražnjenja crijeva ili u dijareju, a ova stanja se često i prepliću. Nije do kraja jasno šta izazva sindrom nervoznih crijeva. Često je iza svega učestali stres, neodgovarajuća ishrana, hormonski disbalans, infekcije. Ljekari najčešće savjetuju promjene životnih navika koje mogu da pomognu u kontroli ovog sindroma.

Netolerancija na laktozu

Laktoza je šećer u mlijeku i mliječnim proizvodima. Stanje je posledica poremećaja varenja i nemogućnosti probave laktoze, glavnog ugljenog hidrata u mlečnim proizvodima. Osobe koje pate od ovog problema jednostavno nemaju dovoljno enzima laktaze, koji je neophodan za varenje laktoze. Netolerancija na laktozu manifestuje se dijarejom, gasovima, nadimanjem i bolom u stomaku. Ne postoji lijek, ali stanje možete da se leči izbegavanjem mlečnih namirnica ili korišćenjem mlečnih proizvoda bez laktoze.

Alergija na hranu

Alergija na hranu je posljedica imunološke preosetljivosti, usled koje namirnica koju koristimo, može da izazove jaku reakciju praćenu produkcijom IgE antitela i određenim simptomima. Pored bolova u stomaku, simptomi mogu uključivati peckanje i oticanje u ustima i grlu. Školjke, orasi, riba, jaja, kikiriki i mleko najčešće uzrokuju alergiju na hranu.

Upala slijepog crijeva
Apendicitis je upala slepog crijeva (apendiksa). U nauci nije još poznata tačna uloga slepog creva, ali smatra se da utiče na funkcionisanje imunog sistema. Upala slijepog crijeva je posljedica blokade otvora slepog creva u debelo crevo mukusom, stolicom ili uvećanim limfnim tkivom. U slučaju da dođe do upale, slijepo crijevo se hirurški odstranjuje. U slučaju pucanja može doći do prodora bakterija u telo. Bol često počinje od pupka i širi se na donju desnu stranu stomaka.

Napad žučne kese

Žuč je rastvor elektrolita, žučne soli i kiseline koje se ponašaju kao deterdžent i tako rastvaraju masti u hrani i čine ih pogodnim za resorpciju. Nekada usled pojave kamenja u žučnoj kesi, dođe do, blokiranja žučnih kanalića. Javlja se bol u stomaku, ako je bol jak ili traje više od nekoliko sati, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Nekada se pacijenti žale na mučninu, povraćanje, groznicu, svijetlu stolicu.

Stomačna kila

Kila, bruh ili hernija javlja se kada masno tkivo ili unutrašnji organ prolazi kroz slabo mesto na trbušnom zidu. Stanje je posledica urođene ili stečene slabosti mišića, nekada može biti praćeno blagom nelagodom ili postojati bez jasnih simptoma bolesti, ipak kod jednog broja pacijenata može se javiti bol u stomaku.

Konstipacija

Zatvor ili konstipacija najčešće je posljedica nedovoljnog unosa vode i biljnih vlakana. Stanje karakteriše nedovoljno pražnjenje crijeva, manje od tri puta na nedeljnom nivou. Stolica je tvrda a nekada se opažaju i tragovi krvi. U slučaju krvi savet je da se obratite ljekaru, krv je uglavnom posljedica pojave hemoroida, ali nekada može ukazati i na ozbiljnije oboljenje.

Pankreatitis

Akutni pankreatitis je naglo nastalo zapaljenje žlijezde gušterače-pankreasa, koje može da zahvati i ostale okolne, a u težim slučajevima i udaljene organe. Bol u gornjem dijelu stomaka pogoršava se poslije jela, posebno obilnog i masnog obroka. (novi.ba)