“Mirjana, đavole, život si mi UPROPASTILA”: Otac je zlostavljao, a onda je Milanova SMRT sve promenila

Ispovijesti

“Mirjana, đavole, život si mi UPROPASTILA”: Otac je zlostavljao, a onda je Milanova SMRT sve promenila

Odrastala je uz oca alkoholičara koji je na njen život ostavio ogroman trag

Jedna Beograđanka je uspela da se izvuče iz kandži zavisnosti od alkohola, a najviše je zahvalna svom pokojnom dečku jer je to uspela.

Naime, Mirjana Đ. odrastala je uz oca alkoholičara koji je na njen život ostavio ogroman trag.

– Slušala sam odmalena da deca alkoholičara i sama često postanu alkosi. Tada se nisam slagala s tim, ali tokom odrastanja sam se uverila u istinitost te tvrdnje. Moj otac je bio alkoholičar, postala sam i ja, iako sam prisustvovajući scenama njegovih pijanstava mislila da nikada neću ni liznuti alkohol. Ali, život me je demantovao – počela je svoju ispovest žena koja je od najranijeg detinjstva bila upućena u sve gorke stvari koje alkoholizam donosi.

Prema Mirjaninim rečima, njen otac je počeo da pije kada je ona imala pet godina, ali su te količine alkohola bile zanemarljive. Seća se da je i tada ispoljvao agresiju prema njenoj majci, slušala ih je često dok se svađaju nakon njegovih pijanih noći. Ali, tek kada joj je mama preminula, njegova bolest je uzela maha.

– Ostala sam bez majke u pubertetu, a tada mi je bila najpotrebnija. Ostala sam sa ocem koji je dotadašnje izlaske i provod zamenio opijanjima kod kuće. Sećam se da sam molila Boga da ode u kafanu. Da ga ne gledam kako razrogačenih očiju ulazi u moju sobu i besno lupa po prekidaču za svetlo, da bi me probudio – kazala je Mirjana.

“Mirjana, đavole, upropastila si mi život. Platićeš za to”
Mirjani su teške udarce zadavale poruke koje joj je otac pisao tokom noći .

– Svakog jutra me je na stolu u sobi dočekivala poruka za koju niko ne bi mogao ni da pretpostavi da mi je rođeni otac to napisao. Upućivao je baš teške reči. Sećam se da mu je omiljena rečenica bila “Mirjana, đavole, upropastila si mi život. Platićeš za to” – prisetila se tužno žena.

Tada, mlada devojka počela je da pije u inat svom ocu, da bi se i on nje stideo onoliko koliko se ona njega srami.

– Kada sam počela da izlazim htela sam da budem najgora od svih drugarica. Sve što su one radile, ja sam radila tri puta više. Prva sam se napila, izgubila nevinost, imala grupni se*s, tukla se sa dečkom. Pošto mi je već pisao da sam mu uništila život, to sam zaista htela da uradim. Želela sam da me se stidi, koliko se i ja njega stidim. Prvi put sam se napila sa 17 godina i nisam se treznila 10 dana – priznala je bivša alkoholičarka.

Mirjana je upisala fakultet sa 19 godina, i iz rodnog grada se preselila u Beograd.

– Iako sam pokušavala da ređam kečeve, nije mi išlo. Pored svih izostajanja, neučenja i pravljenja gluposti bila sam primeran đak. Upisala sam Filozofski fakultet. Super je to i krenulo, sve dok nisam počela da svakodnevno da pijem. Jednostavno sam osećala potrebu za alkoholom. Pila sam i pila, pila, ali sam sve vreme imala u glavi da je moj život mogao da krene na bolje, a da sam mu se sada ja umesto mog oca isprečila na putu. Osećala sam se bespomoćno. Kasnije sam saznala da je to bio momenat kada je trebalo da odem na lečenje. Međutim, ja sam to učinila tek godinama kasnije – priznala je ona.

Nakon smrti dečka, ostavila alkohol
Nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj joj je poginuo dugogodišnji dečko, koji ju je savetovao da krene na lečenje, Mirjana je odlučila da to uradi.

– Ja sam bila pijana, kao i uvek uostalom, ali moj Milan nije, on je vozio. Vraćali smo se sa jedne sedeljke, i na nas je naleteo kamion. U momentu se začuo strašan prasak, zatvorila sam oči. Za tren mi je ceo život prošao kroz glavu, sve gnusne stvari koje sam uradila sebi u tom momentu su me kao bič šibale i drale mi kožu. Sledeće čega se sećam je da sam se probudila na Urgentnom i rekla da sam alkoholičarka i da hoću na lečenje. Osećala sam da je Milan poginuo, ali se meni tada po prvi put vratila volja za životom. Ne znam, možda je to neka viša sila, u stvari, sigurna sam da je Milan u dosluhu s mojom mamom odlučio da mi pošalje snagu i volju s neba – ispričala je Mirjana. (objektiv.rs)