OSETILA JE DA SE BEBA NE POMERA U STOMAKU: Rekli su joi da je sigurno UMRLA, a onda…

Ispovijesti

OSETILA JE DA SE BEBA NE POMERA U STOMAKU: Rekli su joi da je sigurno UMRLA, a onda…

Nataša Šeroks (31) verovala je svom instinktu i odjurila u bolnicu gde je otkriveno da je na bebinoj pupčanoj vrpci nastao čvor zbog kojeg dete više nije dobijalo kiseonik

Iako su je prvobitno vratili iz porodilišta i rekli joj da ne paniči, tridesetjednogodišnja Nataša Šeroks verovala je svom instinktu i vratila se u bolnicu gde je otkriveno da je na bebinoj pupčanoj vrpci nastao čvor zbog kojeg dete više nije dobijalo kiseonik i hranjive materije.

Izveden je hitan carski rez, a lekari su kasnije rekli da bi devojčica sigurno umrla da je Nataša u bolnicu stigla samo pola sata kasnije. Malena Harper dobro napreduje uprkos teškoj dijagnozi cerebralne paralize.

– Da sam čekala prirodan porođaj, naša Harper danas ne bi bila s nama. Verovatnoća da se napravi čvor na pupčanoj vrpci je jedan prema 40.000. Nakon porođaja mi je lekar rekao da želi da mi se zahvali jer sam je spasila došavši u bolnicu čim sam primetila da se ne mrda – ispričala je Nataša.

Da nešto nije u redu i da se dete ne pomera kao ranije, Nataša je primetila u 37. nedelji trudnoće. Otišli su u bolnicu, ali tamo su im rekli da ne paniče i poslali ih kući. Međutim, Nataši instinkt nije dao mira, pa se vratila u bolnicu gde je ustanovljeno da se dete zaista ne pomera.

Brzo su je odveli u operacionu salu tako da čak ni njen muž nije stigao da ode s njom, iako je prvobitna namera bila da i on prisustvuje porođaju. Natašu su stavili pod opštu anesteziju, a kad se probudila primetila je samo da babica u rukama drži njenu devojčicu.

– Dali su mi je samo na trenutak i brzo je odneli, a mene je čekalo 12 dugih sati da mi saniraju ranu od carskog reza i da dođem sebi da mogu da vidim bebu – rekla je.

Harper je stalno bila podvrgavana raznim testovima, a jednog dana su otkrili i nekoliko cisti na njenom mozgu koje su, kao i ostali poremećaji, bile uzrokovane manjkom kiseonika zbog čvora na pupčanoj vrpci.

Te ciste su onemogućile mozgu da se do kraja razvije i Šeroksovi su saznali da im devojčica ima cerebralnu paralizu.

– Verovatno će joj uvek trebati kolica i nikad neće moći da hoda bez pomoći. Počela je da se okreće tek s 11 meseci. Ruke i noge joj se grče i ne može sama da uzima hranu kao druga deca njenog uzrasta – kaže Nataša.

Ali, uprkos svim dijagnozama, devojčica je pravi borac. Redovno ide na terapije. Još ne govori, ali pokušava. Diže se na ruke pomoću malih lestvica i tako stoji, ali ne može da hoda. Nataša i Stiv se nadaju da će operacija u SAD-u omogućiti Harper da napravi prvi samostalan korak. (espreso.co.rs)