KAKO DA REŠITE BOL U KOŽI GLAVE? Najčešći okidač je STRES, ali ima veze i sa HIGIJENOM

Zdravlje

KAKO DA REŠITE BOL U KOŽI GLAVE? Najčešći okidač je STRES, ali ima veze i sa HIGIJENOM

Da li ste nekada imali osećaj kao da vas boli koža glave?

Postoji više razloga zašto se to dešava, a često ima veze sa higijenom, kao i proizvodima koje koristite.

Za pranje kose koristite razne proizvode, poput šampona, balzama i maski za kosu. Međutim, većina ovih proizvoda samo tretira kosu, a ne i koren.

Osetljiva ili preosetljiva koža glave može prouzrokovati značajnu neugodnost.

Koji su simptomi osetljive kože glave?

Simptomi osetljive kože glave mogu uključivati osećaj peckanja, bol, svrab i crvenilo. Takođe, često se javlja osećaj zategnutosti i svrab. Ako su vaši simptomi ozbiljni, moguće je da imate hiperreaktivnu ili preosetljivu kožu glave.

Ovi simptomi su često posledica neadekvatne ishrane ili upotrebe pogrešnog šampona. Isto tako, izloženost određenim klimatskim uslovima, zagađenju ili stresu može dovesti do osetljivosti u predelu kože glave.

Mnogi faktori mogu da doprinesu bolu temena jer problem može da bude spoljašnje ili unutrašnje prirode. Ako ste osetili svrab ili bol na vlastištu, za to može da bude odgovoran neki od ovih razloga.

Nagomilavanje proizvoda

Previše naslaga na koži glave je čest uzrok bolova i iritacije temena. Glavni uzrok nakupljanja obično je od proizvoda koje koristite. Važno je da što više izbegavate proizvode sa štetnim sastojcima i da ih zamenite onim prirodnim.

Takođe, ako predugo ne perete kosu, ona akumulira proizvode, prljavštinu i ulje tokom vremena, što može izazvati upalu vlasišta i opštu bol i nelagodnost.

Uske frizure

Visoki, konjski rep izgleda lepo, ali ne čini nikakvu uslugu vašoj kosi ili temenu. Bilo koja vrsta uske frizure može izazvati “zatezni stres”. Ovaj stres se odnosi na vrstu oštećenja koje nastaje kada stalno povlačite folikule kose tako što kosu nosite previše čvrsto podignutu. To ne znači da nikada ne treba da nosite te frizure, ali bolje je da date kosi oduška kad god to možete.

Uređaji za kosu

Uređaji za kosu koji šire toplotu su uvek dobro došli za njeno stilizovanje. Nanošenje direktne toplote na kosu može da ošteti njen spoljašnji sloj. Kada sušite kosu fenom, sušite i kožu glave. Suvo vlasište može da razvije perut, da bude nadraženo i da svrbi.

Da biste izbegli ove negativne posledice, trudite se da ih ređe koristite i na nižim temperaturama.

Stres

Stres može izazvati bol ili osećaj tenzije u koži glave, a za sve je “kriv” mišić temporalis, koji se proteže od uha, preko zadnjeg dela lobanje, pa sve do drugog uha. Kada ste pod stresom, mišići to osećaju i zatežu se, i temporalis nije izuzetak – u jednom trenutku će i on početi povremeno da se zateže ili grči zbog čega ćete osetiti bol u skalpu.

Ako vas često muči ovaj problem, a ne spadate u grupu koja zateže kosu kada je vezuje ili previše često “grubo” fenira kosu, pripazite na svoj nivo stresa. Kao što znamo, stres utiče na kožu, varenje, raspoloženje i čini nas podložnijim infekcijama i bolestima tako što oslabljuje prirodne odbrambene mehanizme tela. (espreso.co.rs)