STAVILA JE ALUMINIJSKU FOLIJU PREKO CIJELE DASKE: Kad vidite razlog odmah ćete uraditi isto

Zanimljivosti

STAVILA JE ALUMINIJSKU FOLIJU PREKO CIJELE DASKE: Kad vidite razlog odmah ćete uraditi isto

Vaš veš biće opeglan uz nekoliko moćnih trikova

Mnoge žene, pa i muškarci na pomen peglanja veša nisu baš oduševljeni. Međutim, postoje načini kako ovaj posao učiniti lakšim, bržim, pa i zabavnijim. Sigurni smo da ima i onih kojima peglanje veša ne predstavlja veliki teret, čak naprotiv.

Za sve one kojim je potreban još po koji savet, nudimo vam 9 trikova uz pomoć kojih ćete uštedjeti vrijeme i ispeglati odjeću mnogo urednije. Uz ove savjete, neke komade odjeće nećete morati ni da peglate.

1. Slažite mokru odjeću prije sušenja

Vjerovatno ste nekad vidjeli svoju mamu ili baku kako slažu veš u lavor, nakon pranja i zapitali se zašto to rade, kada će svakako okačiti na sušilicu.

Ova navika ne oduzima mnogo vremena, a znači će vam mnogo (bar onima koji nemaju mašinu za sušenje veša) – odeća će biti mnogo manje izgužvana, a peglanje će biti kraće, možda čak i nepotrebno.

2. Ne držite mokar veš u mašini

Uvijek izvadite veš iz mašine čim se završi pranje. Za svaki sat koji košulja provede u mašini, računajte da ćete morati da odvojite 10-15 minuta duže da biste je lijepo ispeglali.

Osim toga i prekomjerno sušenje odjeće može da izazove dosadne nabore.

3. Sortirajte odeću

Sortirajte odeću od one koje se peglaju na manjoj temperaturi, poput svile, do pamuka i posteljine koje je potrebno peglati na visokoj temperaturi. Na taj način i tim sistemom obavićete pola posla.

Nije bitno od koje vrste tkanine krećete, važno je da usvojite ovaj sistem i uštedećete vrijeme, jer nećete morati čekati da se pegla iznova zagrije ili ohladi.

4. Koristite aluminijumsku foliju na dasci

Aluminijumska folija štedi vrijeme peglanja. Ispod navlake na dasku za peglanje stavite aluminijumsku foliju, koja će reflektovati toplotu i peglaćete 3 puta brže!

Ona dobro prenosi toplotu i omogućuje da prodre duboko u vlakna.

5. Osjetljivu odjeću peglajte preko krpe

Osjetljive tkanine peglajte preko pamučne krpe i isključivo sa unutrašnje strane (ako su odijela u pitanju), kako „lice“ ne bi izbledjelo.

Nabore peglajte od dna (npr. rukave od manžetne prema gore) i pritisnite sa unutrašnje strane nabora, prema napolju, jer će tako para obaviti pola posla.

6. Koristite za peglu destilovanu ili običnu vodu iz česme

Koristite običnu ili destilovanu vodu u pegli na paru (što zavisi od pegle koju koristite), jer će vam odjeća nakon peglanja biti nježnija.

Novije pegle imaju program „samočišćenja“ od kamenca koji se strvara prilikom korišćenja obične vode, međutim, i sa tim programom kamenac će uvijek ostati u vašoj pegli i najčešće je trajno oštetiti.

7. Manžetne, okovratnike i šavove peglajte prevrnute

Ako želite da spriječite nabiranje garderobe oko tih područja, prvo ih ispeglajte prevrnute. Ako želite da okovratnik stoji uspravno, pofajtajte ga štirkom, prekrijte krpom, pa prepeglajte to područje uz jači pritisak peglom.

Materijale koji imaju vez, ukrasne šljokice, dugmad i slično, uvek peglajte preko peškira, tako da stranu na kojoj su šljokice okrenete prema dasci.

8. Trik sa fenom

Ovaj trik možete upotrebiti čak i kad je majica već na vama. Dakle, uz pomoć neke prskalice, poprskajte izgužvano područje. Zatim, usmjerite fen nekoliko sekundi u komad garderobe, držeci ga nekoliko cantimetara od tkanine i to je to.

Nabori će nestatati, a u najmanju ruku ublažićete ih (ako je bilo previše izgužvano).

9. Peglajte dok se tuširate

Zvuči ludo?! Ipak, mnogi tvrde da ovo je jedan od efikasnijih načina da ispravite nabore na svojoj garderobi. Izgužvanu odjeću okačite na vješalicu i stavite u blizini kade, dok se tuširate. U kupatilu će se stvoriti para koja će ispraviti nabore na odjeći ili bar ublažiti. Nije na odmet da probate. (novi.ba)