Stručnjaci upozoravaju: Zašto nikako ne smete da idete GLADNI na spavanje?

Zanimljivosti

Stručnjaci upozoravaju: Zašto nikako ne smete da idete GLADNI na spavanje?

Ako mislite da ćete brže smršati ako odete gladni na spavanje, grdno grešite.

Dijetetičarka Vesli Delbridž napominje da ako gladni odete na spavanje, to neće imati pozitivan uticaj na smanjenje telesne težine, a sa druge strane, suočićete se sa brojnim posledicama.

Naime, u ovakvim situacijama naš organizam ne može da uđe duboki san, jer je glad stanje koje mozak drži u stanju pripravnosti.

Šta to dalje prouzrokuje?

Loše utiče na srce

U nedostatku nutrijenata, čije će proteine telo preraditi u mišiće, energija gladnog tela počeće da ih crpi iz mišića, tvrdi Evropsko udruženje kardiologa. Takođe, dugotrajne faze gladi tokom sna loše utiču i na najvažniji mišić čoveka, na srce.

Povećanje telesne težine

Pad nivoa šećera u krvi može da prouzrokuje glad, koja će vas može naterati da posegnete za prvim što vam dođe pod ruku, a takva će hrana dovesti do povećanja telesne težine. Spavanje s praznim želucem poremetiće i nivo šećera u krvi koje će na kraju imati loš uticaj na vaš metabolizam. Stoga se preporučuje grickanje kockice tamne čokolade ili šake oraha koji će vas držati sitim do jutra.

Nedostatak energije

Stvaranje energije je proces koji se dešava tokom celog dana u našem telu. U nedostatku proteina taj proces se usporava, što za posledicu može imati manjak energije. Univerzitet na Floridi analiziralo je nivo energije onih koji su pre sna konzumirali 30 grama proteina i oni koji to nisu učinili. Nalazi su pokazali kako su oni koji su konzumirali proteine imali visok nivo energije dok oni koji su spavali gladni, nisu.

Brže ćete se ljutiti

Univerzitet Kembridž potvrdio je da glad izaziva rast nivoa hormona koji reaguju na ponašanje. On ima uticaj na delove mozga koji inače kontrolišu ljutnju. Na taj način glad može da prouzrokuje ovo negativno osećanje.

Ukoliko odete, na spavanje gladni, važno je da, nakon što se probudite, pojedete konkretan obrok koji će biti sastavljen od velike količine proteina i vlakana.

A Vesli preporučuje da vam poslednji obrok bude, otprilike, dva sata pre odlaska na spavanje. (objektiv.rs)