TRAVE ZA “ŽENSKE PROBLEME” – Čajevi od ovih BILJAKA su najefikasniji kada su u pitanju upale i bolovi

Zdravlje

TRAVE ZA “ŽENSKE PROBLEME” – Čajevi od ovih BILJAKA su najefikasniji kada su u pitanju upale i bolovi

Ginekološki problemi mogu da se regulišu i preventivno korišćenjem čajeva i biljaka koje su veoma efikasne u rješavanju nelagodnosti kao što su bolne menstruacije, razne upale i infekcije.

Virak

Virak je veoma cijenjena ljekovita biljka, i od davnina ima široku primjenu kod ženskih tegoba i bolesti. Čak je najpoznatiji kao „trava za ženske probleme”, a narodni nazivi su i “gospin plašt” i “svijeta biljka”. Koristi se najviše za regulisanje menstrualnih tegoba i probleme sa matericom i jajnicima, ali pomaže kod bolnih i neredovnih menstruacija, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom. Virak jača zidove materice, pa što štiti od pobačaja ali i olakšava porođaj.

Hajdučka trava

Stolisnik, hajdučica ili hajdučka trava liječi “mnogo teških rana”, jer ima jaka antibiotska svojstva. Pomaže kod pojačanog menstrualnog krvarenja, raznih upala urogenitalnog sustava, čisti i detoksikuje krv i jetru, smiruje glavobolju i vrtoglavicu, pomaže kod mioma, cista, grčeva i spazma materice… Ova biljka sadrži vitamine C i K, rutin, gorke materije, gvožđe, kalijum, flavonoide, tanine, inulin, kamfor… Zbog obilja ovih aktivnih lekovitih supstanci, stolisnik je jedna od najkompletnijih i najljekovitijih biljaka.

Peršun

U narodnoj medicini peršun se koristi kod menstrualnih tegoba, bolnih menstruacija, čak i za pospešivanje lučenja mleka kod dojilja i sredstvo za olakšanje varenja. Peršun sadrži etarsko ulje sa 2-6% apiola i miristicina, flavonoide, furokumarine. List peršuna sadrži osim etarskog ulja i flavonoide i vitamine A, B1, B2, i C. Koren peršuna sadrži uz etarsko ulje, flavonoide, furokumarine i polacetilene.

Neven

Cvijet nevena sadrži brojne sastojke koji mogu da pomognu u liječenju problema sa ciklusom i neplodnosti. Aktivni sastojci nevena djeluju protivupalno, antiseptično, ublažuju grčeve, djeluju na zaustavljanje krvarenja, ubrzavaju zarastanje rana, polisaharidi deluju imunostimulišuće. Za ekstrakt nevena čak su nedavna istraživanja pokazala da ima citostatičku i antitumorsku aktivnost.

Očajnica ili macina trava

Macina trava od davnina se koristi za liječenje neplodnosti žena. Narodni naziv je očajnica, slikovito opisuje stanje žena koje nisu u mogućnosti da postanu majke. Osnova njenog djelovanja je normalizacija lučenja polnih hormona i uravnotežavanje hormonalnog ciklusa. Ovo je medicina potrdila da je osnovni preduslov uredne trudnoće. Očajnica izuzetno pomaže kod menstrualnih tegoba i niza drugih ženskih bolesti.

Sladić

Sladić se najvišee koristi za liječenje policističnih jajnika, jer povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje testosteron. Ovo je veoma važno za žene s policističnim jajnicima jer kod PCOS pretjerano se luči testosteron. Istraživanja su pokazala da sladić kod žena smanjuje količinu testosterona za pedeset posto. Ključ je u aktivnom sastojku koji blokira enzim za proizvodnju testosterona u jajnicima. Sladić se često koristiti u kombinaciji sa božurom, koji isto smanjuje proizvodnju testosterona, a uz to podstiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona, piše “Srbija Danas“. (haber.ba)