NEĆETE VEROVATI ZAŠTO MAČKE IMAJU BRKOVE! Ovakav odgovor možda niste očekivali

Zanimljivosti

NEĆETE VEROVATI ZAŠTO MAČKE IMAJU BRKOVE! Ovakav odgovor možda niste očekivali

Sigurno ste primetili njihove duge brkove

Sigurno ste se nekada pitali čemu mačkama služe njihovi dugi brkovi i da li je neophodno da ih ona ima. Ne samo da su simpatični i da maci dodaju poene za šarm, već su joj i neophodni.

Mačiji brkovi su nešto krući od drugih dlaka na njenom telu, zbog čega štrče i lako se primećuju. I verovatno prvo obratite pažnju na dlake na macinim obrazima, ali ako malo bolje pogledate, uočićete slične dlake na drugim mestima na njenom telu, kao što su oči, podbradak i prednje noge.

Gde god da se nalazili, brkovi su smešteni u kožu dublje nego ostale dlake ne mestima na kojima se nalazi veliki broj nervnih završetaka, zbog čega su ove dlake posebno osetljive. Zbog toga se ove dlake nazivaju i “taktilnim dlakama”.

Što se tiče pravih brkova, odnosno onih na obrazima, mačka ih ima 24, po 12 sa svake strane. Ove dlake zapravo nisu samo dekoracija već i veoma važan organ.

Brkovi pomažu mačkama da se snalaze u prostoru. Oni daju informacije o veličini prostora u kom se mačka nalazi ili kroz koji prolazi. Pored toga, imaju značaja i za mačiju prirodu.

kako znate, mace su zapravo predatori,o odnosno lovci. Brkovi su ti koji im pomažu da love noću, jer im daju informacije o udaljenosti plena. Istraživanja su pokazala da mačke čiji se brkovi nalaze u solidnom stanju, noću mogu da love jednako efikasno kao i preko dana.

Mačji brkovi ustvari prepoznaju vibracije predmeta ili organizama u blizini. Oni siu vitalni organ mačkama koje imaju probleme sa vidom.

Mačiji brkovi su poprilično čvrsti i ne otpadaju tako lako. Najčešće se oštete kada se maca previše približi izvoru toplote. Do problema može doći ukoliko su brkovi oštećeni, jer to može prouzrokovati smanjenu osetljivost mačke na sredinu, a samim tim i slabije mogućnosti lova i orijentacije. (espreso.co.rs)