DESNI SU VAM NATEČENE I KRVARE, DEBLJATE SE, BOLE VAS ZGLOBOVI: To su znakovi da tijelu nedostaje OVAJ VAŽAN VITAMIN

Zdravlje

DESNI SU VAM NATEČENE I KRVARE, DEBLJATE SE, BOLE VAS ZGLOBOVI: To su znakovi da tijelu nedostaje OVAJ VAŽAN VITAMIN

Ozbiljan nedostatak vitamina C je neuobičajen, ali postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da vašem tijelu nedostaje ovog hranjivog sastojka. Vitamin C potreban je tijelu za brojne funkcije, a možete ga unositi konzumiranjem hrane kao što su naranče, jagode, kivi, papaja, brokule, rajčice, paprike i cvjetače.

Odraslim ženama treba najmanje 75 mg vitamina C dnevno, dok odraslim muškarcima treba najmanje 90 mg, ali neka istraživanja sugeriraju da je optimalno 500 do 1.000 mg dnevno.

Zašto nam je potreban vitamin C?

Vitamin C neophodan je za rast i popravak tkiva u tijelu. Pomaže u proizvodnji kolagena koji služi u izgradnji kože, krvnih žila, hrskavice, ligamenata i tetiva. Ovaj vitamin je pomaže i u zacjeljivanju rana, apsorpciji željeza i održavanju zdravlja kostiju. Vitamin C snažan je antioksidans koji pomaže u smanjenju štete koju uzrokuju slobodni radikali i tako sprečava razvoj stanja poput bolesti srca i raka.

Teški nedostatak vitamina C ozbiljno je stanje. Podaci sugeriraju da mnogi ljudi imaju niske razine vitamina C, što može biti štetno za vaše zdravlje. Ovih 11 znakova pokazuje da vam nedostaje vitamina C.

Desni su natečene i krvare

Zubno meso sastoji se djelomično od kolagena, zbog čega je obično osjetljivije kad razina vitamina C padne. Niske razine vitamina C mogu uzrokovati krvarenje desni, a s obzirom na to da ovaj vitamin pomaže u zacjeljivanju rana, nedostatak znači da desni koje krvare neće brzo zacijeliti.

Natečene desni rezultat su upale, procesa koji vitamin C pomaže spriječiti kao antioksidans. Pokazalo se da je dovoljan unos vitamina C koristan za poboljšanje zdravlja desni i smanjenje upale desni.

Česta krvarenja iz nosa

Krvarenja iz nosa javljaju se kad puknu sitne krvne žile u nosu, pa su česta krvarenja iz nosa znak slabih krvnih žila. Kolagen ojačava krvne žile, ali ako imate nisu razinu vitamina C, to može rezultirati slabljenjem krvnih žila, što uzrokuje njihovo pucanje. To na kraju rezultira krvarenjem iz nosa.

Suha kosa

Ako vam je kosa zdrava i sjajna, to je znak da se hranite zdravo i uravnoteženo. Ako ste primijetili da vam je kosa suha, ispucala, vrhovi su rascijepljeni, moguće je da vam nedostaje vitamina C. Kolagen je nužan za zdravu kosu, a ako vam nedostaje kolagena, to se može negativno odraziti na vašu kosu.

Sporo zacjeljivanje rana

Mehanizam zacjeljivanja vašeg tijela djelomično ovisi o vitaminu C. Ako vam nedostaje ovog vitamina, postupak je manje učinkovit zbog čega su moguća duža krvarenja i sporije zacjeljivanje.

Nedostatak željeza

Vitamin C pomaže vašem tijelu da učinkovitije apsorbira željezo, pa je nedostatak željeza često znak da vam nedostaje i vitamina C. Unos dovoljno vitamina C omogućuje tijelu da maksimalno iskoristiti hranu bogatu željezom.

Suha, crvena ili naborana koža

Kolagen održava vašu kožu glatkom i sprječava pojavu bora. Ako vam nedostaje vitamina C, to može utjecati i na vašu kožu koja može postati naborana i isušena. Kao antioksidans, vitamin C smanjuje štetu koja nastane od izlaganja UV svjetlu. Ta sposobnost smanjuje rizik od opeklina. Veći unos vitamina C također je povezan s glatkom i mekanom kožom.

Lako zadobivate modrice

Modrice nastaju kada puknu male krvne žile ispod površine kože. Ako lako zadobivate modrice, to bi mogao biti znak da su zidovi krvnih žila – koji su uglavnom napravljeni od kolagena – slabi. Vitamin C pomaže u jačanju krvnih žila jačajući proizvodnju kolagena kako se one ne bi tako lako razgradile.

Česte infekcije

Vitamin C pomaže stimulirati proizvodnju bijelih krvnih stanica koje napadaju bakterije i viruse. Kao antioksidans, vitamin C također pomaže u zaštiti zdravlja imunoloških stanica kako bi se učinkovito borile s infekcijom. Česte infekcije mogu biti znak da vam nedostaje vitamina C.

Umor i česte promjene raspoloženja

Umor je simptom mnogih bolesti i nedostataka, ali u kombinaciji s ovim drugim znakovima sugerira da vam nedostaje vitamina C. Vitamin C igra ključnu ulogu u proizvodnji energije i stabilizaciji raspoloženja, pa nedostatak vitamina C može rezultirati umorom, nedostatkom energije i čestim promjenama raspoloženja.

Debljanje

Nedostatak vitamina C rezultira umorom, što na kraju utječe i na vaš metabolizam. Ako vam se uspori metabolizam, to može dovesti do debljanja.

Otečeni, bolni zglobovi

Hrskavica u zglobovima izgrađena je od vitamina C, a nedostatak ovog vitamina može dovesti do oteklina i upala, piše The Healthy. Konzumacija dovoljno vitamina C omogućuje vašem tijelu da proizvede kolagen potreban za zdrave, jake zglobove. Zdrava proizvodnja kolagena samo je jedna od mnogih prednosti koje ima vitamin C. (novi.ba)