EVO ŠTA ZNAČE BIJELE MRLJE NA NOKTIMA: Dobro je znati

Zdravlje

EVO ŠTA ZNAČE BIJELE MRLJE NA NOKTIMA: Dobro je znati

Da li znate da izgled nokitiju odražava naše zdravstveno stanje? Dok su neki simptomi bezopasni, drugi mogu biti znak hroničnog stanja, čak i nekih ozbiljnih oboljenja. Simptomi poput promene boje ili zadebljanja, mogu da ukazuju na probleme s jetrom i bubrezima, na bolesti srca i pluća, anemiju i dijabetes.

Čak i rast noktiju može biti znak vašeg osnovnog zdravlja. Zdravi nokti rastu do 3,5 milimetara mjesečno, ali na taj process mogu da utiču starost, ljekovi I slično.

Ako primijetite bilo kakve promjene na noktima, kao što su promjene u obliku i debljini, promjena boje ili otok, obratite se dermatologu kako bi se utvrdilo šta je problem.

Ispucali ili lomljivi nokti

Ovaj problem može biti posledica načina života ili rada- izloženost hemikalijama, višečasovni kontakt ruku s vodom, često korišćenje agresivnih sredstava za skidanje laka za nokte… Takođe, lomljivi I krti nokti mogu biti posljedica neke gljivične infekcije i bolesti štitaste žlijezde. Možda ništa od ovoga nije slučaj već vam samo nedostajte biotin ili vitamini A i C.

Žuti nokti

Postoji mnogo razloga zašto vaši nokti mogu biti žuti, kao što su starenje, pušenje i upotreba laka za nokte… Ako su u pitanju debele žute naslage, najvjerovatnije se radi o gljivičnoj infekciji, mada postoji sumnja i na bolesti štitne žlijezde, dijabetes, respiratorne bolesti i psorijazu.

Bijele mrlje

Bele mrlje na noktima obično su znak povrede, tj udarca. Najčešće nisu opasne i nestaju kako nokat raste. U nekim slučajevima mogu ukazivati na gljivičnu infekciju.

Brazde na noktima

Neravna nokatna ploča, prošarana brazdama najčešće je posljedica starenja ili nedostatka vitamina B grupe. Međutim, nisu sve brazede na noktima iste. Postoje takozvane Boove linije- horizontalne pruge koje se javljaju preko cijele nokatne ploče. One se najčešće javljaju kao posljedica poremećaja metabolizma (dijabetes), oboljenja jetre, teških infektivnih bolesti…Takođe mogu se pojaviti tokom primanje hemoterapije.

Savijanje noktiju nadole

Ako se nokti savijaju na ivicama, nalik na kašiku, vrlo je verovatno da imate manjak gvožđa, a može da ukazuje I na problem sa štitnom žlezdom ili na neko srčano oboljenje.

“Rupice” na noktima

Prisustvo nekoliko “rupica” na noktima u 80 odsto slučajeva je znak psorijaze. Takođe, postoji mogućnost da je došlo I do poremećaja vezivnog tkiva ili alopecije.

Tamni nokti

Tamna mrlja ispod nokta najčešće je posljedica udarca. Ali ako nije došlo do povrede, obratite se ljekaru, naročito ako su u pitanju crne pruge i bolne izrasline. (novi.ba)