KAŠALJ JE ČEST SIMPTOM ALERGIJA, A KADA TREBA DA VAS ZABRINE: Dr Stjepanović upozorio – evo kada morate kod ljekara

Zdravlje

KAŠALJ JE ČEST SIMPTOM ALERGIJA, A KADA TREBA DA VAS ZABRINE: Dr Stjepanović upozorio – evo kada morate kod ljekara

Sezona je alergija, a simptomi alergijskih reakcija se ponekad preklapaju sa simptomima drugih zdravstvenih problema. Dr Stjepanović otkriva kako ih razlikovati i kada se mora kod ljekara.

Ako i vi patite od proljetnih alergija, sve su šanse da posljednjih dana ne prestajete da kijate, kašljete, češete oči i da nigdje ne idete bez maramice u ruci.

Bronhijalna ili alergijska astma takođe je jedan od problema sa kojim se ljudi u ovom periodu više muče, a direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije dr Mihailo Stjepanović, kaže da se u Srbiji pet do deset odsto pacijenata liječi od alergijske astme.

“Sada su ihalacioni alergeni, polen korova i trave, prisutni više u vazduhu, tako da se i bolesnici koji imaju alergijsku astmu češće javljaju. Oni se žale na suv, nadražajni kašalj, na sviranje u grudima, na otežano disanje, pojačanu sekreciju iz nosa, crvenilo i svrab u očima, to su sve simptomi zbog kojih se javljaju pulmolozima”, rekao je on u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Njegov savjet za ljude koji pate od alergija je da redovno koriste terapiju, a ističe da je već trebalo da počnu da uzimaju antihistaminike oni koji znaju da imaju alergijske tegobe.

Simptome alergije je ponekad teško razlikovati od simpmtoma drugih bolesti, a savjet dr Stjepanovića je da ne nagađate, već da odete kod ljekara. (novi.ba)