Sestre iz Jugoslavije traže ženu koja im je jednim GESTOM promenila život: To nam je značilo sve (VIDEO)

Ispovijesti

Sestre iz Jugoslavije traže ženu koja im je jednim GESTOM promenila život: To nam je značilo sve (VIDEO)

Još je nisu pronašle, ali ne odustaju

Aida Zugaj, danas Amerikanka, godinama čuva jedan papir za koji se nada da će joj pomoći da pronađe nepoznatu ženu koja joj je pomogla kada joj je to bilo najpotrebnije.

Naime, kada je imala 12 godina, Aida je sa svojom starijom sestrom Vanjom otišla iz bivše Jugoslavije.

Njih dve su letele iz Amsterdama u Tvin sitis, a u avionu su sedele do dve, pretpostavljaju, stanovnice Minesote i s njima podelile svoju priču.

Sedamnaestogodišnja Vanja rekla je kako su devojke iz Jugoslavije, zbog rata, pobegle u Mađarsku, pa su nakon nekog vremena iz Budimpešte krenule u SAD. Tada 12-godišnja Aida nije znala engleski, ali je jednoj od žena pomogla oko pletenja, zbog čega ih je nagradila.

Dala im je kovertu u kojoj se nalazila poruka: “Za devojke iz Jugoslavije, žao mi je što je bombardovanje vaše zemlje uzrokovalo vašoj porodici toliko problema. Nadam se da će vaš boravak u Americi biti siguran i srećan za vas. Dobro došle u Ameriku. Molim vas, neka vam ovo pomogne.”

Kada su otvorile kovertu, devojke su se šokirale kada su otkrile da se unutra nalazilo više od 100 dolara i zlatne minđuše, piše CNN.

Aida tvrdi kako bi se mnogima ovo činilo kao mali gest, ali da je njoj i njenoj sestri tada to bila velika stvar. Taj novac im je, kaže ona, pomogao da kupuju hranu celo leto.

Aida kaže kako je pokušala da sazna ko je žena koja im je pomogla. Zvala je hotele, turističke agencije, razgovarala je s novinarima i objavila fotografiju koverte na Redditu. No, zasad, kaže, ništa nije pronašla.

– Sestra i ja smo se tada pogledale i zagrlile. Ta koverta bila je sve što smo imale. Bilo je jednostavno neverovatno da je neko bio spreman da potroši toliki novac na nas – navela je Aida.

Kaže kako joj je taj gest mnogo značio jer kasnije nije naišla na ovako nešto. Tvrdi kako joj je često bilo teško zbog raznih predrasuda, te je često pokušavala da sakrije da je izbeglica.

– Željela sam da izbrišem svoj identitet kako bih se osećala prihvaćeno, ali shvatila sam da se to nikada neće dogoditi. Ta koverta bila mi je poput dijamanta u mraku. To je razlog zbog kog sam je zadržala i još tražim ženu koja mi ju je dala – kaže.

Aida kaže kako joj je velika želja da pronađe tu ženu, naročito jer je danas mnogo izbeglica u svetu, te da da im pokaže kako im bilo kakav lepa gest može pomoći i olakšati. Iako, tvrdi, pomalo gubi nadu da će nepoznatu ženu ikada naći, ipak neće odustati. Nada se da će se njena priča proširiti i da će jednoga dana doći do nje, osim ako žena ne želi da je pronađe.

Zbog toga su devojke ovih dana ponovno objavile video uz nadu da će im neko pomoći. (objektiv.rs)