SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA VISOK HEMOGLOBIN: Ne zaboravite na jednu stvar za bolju krv!

Zdravlje

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA VISOK HEMOGLOBIN: Ne zaboravite na jednu stvar za bolju krv!

Šta jesti kada je povišen hemoglobin, a šta izbaciti iz ishrane – ovo su simptomi!

Razređena ili zgrušana krv može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a signal ovakvog stanja je povišen hemogoblin. Hemoglobin je glavni sastojak crvenih krvnih zrnaca i služi za prenos ugljen dioksida do ćelija i tkiva. Anemija nastaje usljed niskog hemoglobina.

Evo koji simptomi utiču na visok hemoglobin:

blijeda koža
zamagljen vid
nedostatak apetita
stanje pospanosti
brz zamor
oslabljene funkcije urinarnih organa

Ako se ovi simptomi pojave, neophodno je da se obratite ljekaru. Analizom krvi određuje se nivo hemoglobina na osnovu koje ljekar preduzima naredne korake, dodatne analize ili prepisuje terapiju.

Povišen hemoglobin može biti uzrokovan ozbiljnim oboljenjima respiratornog sistema, srca i krvnih sudova, dugotrajnim stresom i lošim navikama.

Pored prepisane terapije od strane ljekara, kod povišenog hemoglobina važno je promijeniti i navike kada je riječ o ishrani:

-smanjiti količinu crvenog mesa, crvenog voća i povrća, kavijara, putera, heljde, slatkiša i dimljenog mesa u ishrani kao izvora proteina i gvožđa;
-jedite manje masti, jaja, peciva koja povećavaju holesterol;
-jedite više morskih plodova, bijelog mesa, mahunarki, povrća i
-orašastih plodova

Ljudi sa ovakvom dijagnozom ne bi trebali da zaborave na fizičku aktivnost. To ne mroaju biti naporne vežbe u teretani, već šetnja, plivanje, trčanje, joga, pilates. (novi.ba)