VIŠE NIKADA NEĆETE ODMRZAVATI HRANU U TOPLOJ VODI: Niste ni SVESNI kakvu GREŠKU STE PRAVILI, tako se samo KVARI

Zanimljivosti

VIŠE NIKADA NEĆETE ODMRZAVATI HRANU U TOPLOJ VODI: Niste ni SVESNI kakvu GREŠKU STE PRAVILI, tako se samo KVARI

Zato postoje pravila i saveti za zamrzavanje i odmrzavanje svih grupa namirnica i gotovih jela

Zamrzavanje je uobičajen način čuvanja hrane, praktičan način da kuvate dva ručka odjednom, da uvek imate pri ruci potrebne sastojke za jela koja često pripremate ili da imate gotov obrok kada vam neko nenajavljeno dođe u posetu.

To je jedan od najboljih načina za očuvanje hrane, jer ako se pravilno rukuje, svi hranljivi sastojci i svežina će ostati zamrznuti u hrani i ona će biti ista kao na dan kada ste je zamrznuli kada odlučite da je koristite.

Ali zamrzavanje hrane se ne može svesti na samo “stavljanje u zamrzivač, izvadite i pojedite”, kako mnogi misle ili čak praktikuju, jer proces zamrzavanja ima svoja pravila.

Nije svejedno kako ćete zamrznuti jagode da se nakon odmrzavanja ne bi pretvorile u kašu ili kako da odresci ne poprime užegli ukus.Bitno je kako zamrzavate hranu jer sigurno želite da ona zadrži svoju strukturu, hranjljive materije i eventualno ukus nakon odmrzavanja.

Zato postoje pravila i saveti za zamrzavanje i odmrzavanje svih grupa namirnica i gotovih jela.

1. Ne zamrzavajte u staklenim teglama

Osim ako niste sto posto sigurni da su namenjene za čuvanje hrane u zamrzivaču. U suprotnom, staklo može da se razbije, posebno ako zamrznete tečnost, što će povećati zapreminu dok se smrzava. Preferirajte vreće ili plastične posude.

2. Ne stavljajte toplu hranu u zamrzivač

Ako želite da zamrznete već pripremljena jela ili namirnice koje ste blanširali, prvo ih potpuno ohladite. Stavljanje vruće hrane u zamrzivač može povećati temperaturu u zamrzivaču i odmrznuti drugu hranu i pokvariti je.

Zamrzavajte hranu u manjim porcijama jer će se brže smrzavati, lakše ćete je odmrznuti i nećete baciti višak jer ćete moći da odmrznete samo onoliko koliko vam je potrebno za dan. Na primer, nema smisla zamrznuti komad mesa dovoljno za ručak za osam osoba ako vas ima samo troje ili četvoro u porodici i ne planirate da pozovete goste.

4. Obavezno označite sve što stavite u zamrzivač

Iako to može biti gnjavaža i gubljenje vremena ili mislite da ćete se setiti šta ste i kada stavili u zamrzivač, to je zapravo veoma važan korak jer obično zaboravljamo šta je u kesama ili kutijama, posebno kada to stavimo u zamrzivač. Najbolje je koristiti, na primer, plavi marker za svežu hranu, a crveni za kuvanu hranu. Što se tiče natpisa, ne morate pisati eseje: možete koristiti samo skraćenice SV. za svinjetinu, JUN. za govedinu i sl.

5. Nikada ne odmrzavajte hranu toplom vodom

Bez obzira da li je u pitanju sos od paradajza, biftek, supa ili peršun, nemojte odmrzavati hranu u vrućoj vodi. Tako biste mogli da kuvate smrznutu hranu i tako promenite njenu teksturu i ukus na način koji sigurno ne želite.

6. Nemojte ponovo zamrzavati ono što je zamrznuto

Jedini put kada možete ponovo da zamrznete nešto što ste odmrznuli je ako to zagrejete. Na primer, ako ste napravili sos od smrznutog svežeg mesa, onda ga možete podeliti na porcije i zamrznuti.

7. Ako sumnjate u nešto, bacite to

Suprotno popularnom verovanju, zamrzavanje ne ubija bakterije, pa ako niste sigurni koliko dugo je nešto bilo u zamrzivaču ili vam hrana izgleda sumnjivo kada je odmrznete, bolje je da je bacite. (espreso.co.rs)