ISPOVEST STUDENTKINJE KOJA JE SMRTI GLEDALA U OČI: ”Mislila sam da je PREHLADA, ni slutila nisam da je TO” !

Svijet

ISPOVEST STUDENTKINJE KOJA JE SMRTI GLEDALA U OČI: ”Mislila sam da je PREHLADA, ni slutila nisam da je TO” !

Dvadesetogodišnja studentkinja provela je skoro mesec dana u bolnici nakon što joj antibiotici nisu pomogli prilikom prehlade.

Studentkinju Džemu Batler (20) delila je sekunda od smrti kada joj je ustanovljena sepsa, iako je na početku mislila da je reč o sasvim običnoj prehladi.

Dvadesetogodišnja studentkinja provela je skoro mesec dana u bolnici nakon što joj antibiotici nisu pomogli prilikom prehlade.

Džema Batler (20) podelila je svoje iskustvo za Mirror i tom prilikom otkrila da se borila za život, a verovala je da se samo prehladila, jer je tome sklonija tokom zimskih meseci. Džema je prvi put počela da se oseća lošije tokom predavanja na fakultetu, ali je, kako kaže, “slegnula ramenima” vodeći se da će slabiji kašalj i umor brzo proći.

Ipak, usledili su dani kada nije mogla da ustane iz kreveta, a potom se i nekontrolisano tresla. Ispostavilo se da je reč o sepsi – trovanju krvi, odgovoru na infekciju koji je opasan po život.

“Osećala sam da imam upalu grla i davali su mi antibiotike zbog sumnje na upalu krajnika, ali to je zapravo bila sepsa. Zahvaljujući svom iskustvu, primetila sam da su ljudi često zbunjeni ovim pojmom i pitaju se na koje znakove treba obratiti pažnju”, rekla je studentkinja.

“Pretpostavila sam da su moji simptomi posledica virusne infekcije i da će nestati sami od sebe. Ipak, jako sam se zabrinula kada je sve postalo nepodnošljivo. Nisam mogla da ustanem iz kreveta i da se istuširam. Moje telo je bilo slabo i nisam mogla da stojim na nogama jer su mi se noge nekontrolisano tresle”, ispričala je Džema.

“Spavala sam sa širom otvorenim prozorom, uprkos tome što je prehladno, da bih pokušala da kontrolišem svoju temperaturu i duboko znojenje. Znala sam da nešto nije u redu i odlučila sam da potražim pomoć”, ističe studentkinja koja je otišla kod lekara.

Posle dva paracetamola, temperatura joj je pala i poslata je kući sa antibioticima na nedelju dana. Iako još uvek nije mogla da se vrati svakodnevnim obavezama, Džema je počela da se malo popravlja.

“Završila sam sa antibioticima koje su mi dali u bolnici i iako sam se osećala malo bolje, najgore je tek dolazilo. Dva dana nakon dolaska kući, ozbiljno mi se pogoršalo. Ponovo nisam mogla da jedem i dobila sam otok na desnoj strani vilice, što je značilo da nisam mogla da otvorim usta širine više od nekoliko centimetara. Bilo je izuzetno iscrpljujuće i zastrašujuće, jer sam osećao da sam izgubila kontrolu nad svojim telom”, navodi Džema.

Džemina mama ju je odvela u drugu bolnicu gde joj je dijagnostikovana upala vilice. Poslali su je kući, ali sutradan bolovi u vilici i grlu bili su još jači. Nakon skeniranja i testova, lekari su otkrili da Džema ima retku infekciju u grlu, za koju se veruje da je dovela do sepse.

Posle 13 dana u bolnici, Džema se izborila za život i konačno ozdravila. (espreso.co.rs)