OVA STVAR NA LAKTU GOVORI DA SA VAŠIM ORGANIZMOM NEŠTO NIJE U REDU: Evo o kakvoj bolesti se radi

Zdravlje

OVA STVAR NA LAKTU GOVORI DA SA VAŠIM ORGANIZMOM NEŠTO NIJE U REDU: Evo o kakvoj bolesti se radi

Često je suha koža na laktovima simptom dijabetesa

Suva koža na laktovima može da bude simptom dehidratacije organizma, ali i drugih zdravstvenih problema.

Prvo i osnovno pravilo je da kožu treba da hidrirate jednako na svim delovima tela, a njeno isušivanje dovodi do stvaranja sloja mrtvih ćelija na koži koji se naziva rožni sloj.

Ovo je obično karakteristika ljudi koji dugo sede za stolom i koji rade za kompjuterom.

S druge strane, suha koža može da bude znak upozorenja za stanja kao što su alergija na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotorni rinitis. Ispucala koža na ovim delovima ruke upozorava i na nedostatak vitamina A, B i D. Razlog nedostatka ovih vitamina u telu odmah se vidi na koži, a ako imate ovaj problem, onda se ovi vitamini ne apsorbuju kako treba u vašem sistemu za varenje.

Suha koža na laktovima može da ukaže i na pojavu psorijaze, ali i dijabetesa. Psorijaza se najčešće javlja na kolenima i laktovima u obliku crvenih mrlja prekrivenih ljuspicama. S druge strane, suva koža na laktovima može da bude i znak dijabetesa jer su bakterijske i gljivične infekcije na koži prateći simptom ove bolesti.

Dermatolog Irina Skorogudaeva savjetuje da je najbolje da posjetite doktora ako osjetite snažnu suvoću laktova, neizdrživ svrab i veliku neprijatnost na tom delu kože.

Prvo i najvažnije je da se, pre primene bilo kakvih krema konsultujete sa vašim dermatologom, jer su ovakva stanja uglavnom prouzrokovana kožnim oboljenjima. Ako je problem dublji, doktor će vas uputiti kod drugog specijaliste, endokrinologa ili gastroenterologa.

Međutim, ako je riječ o blagom stanju suhe kože na laktovima, ono što možete da uradite, a savjetuje i doktorka, jeste da nekoliko dana radite piling tog dijela tela i redovno ga hidrirate kremama, losionima i uljima. (novi.ba)