Toliko se ČEŠALA da je počela da nosi rukavice, a onda je usledio ŠOK: Ovaj slučaj se još uvek prepričava

Zdravlje

Toliko se ČEŠALA da je počela da nosi rukavice, a onda je usledio ŠOK: Ovaj slučaj se još uvek prepričava

Ispostvavilo se da ima jako neobičnu alergiju, potpuno drugačiju od onih na koje su lekari navikli

Amerikanka (68) prošla je kroz pakao pre nego što su lekari uspeli da utvrde šta je uzrok nesnosnog svrba. Svrab je uvek bio gori tokom noći, a 68-godišnjakinja morala je da se tera da mirno leži i suzdržava se da se ne češe po koži.

Često je nosila debele pamučne rukavice kako bi zaštitila samu sebe od svojih noktiju, ali ni to nije pomoglo. Rastrgala ih je kako bi se počešala i možda tako zaustavila nesnosni svrab na rukama, stomaku, nogama i stopalima. Zanimljiv medicinski slučaj koji se dogodio prošle godine objavio je u utorak Njujork tajms.

Lekari su joj prvo prepisali kremu sa kortikosteroidima. Nije pomoglo. Izdržala je dve nedelje pre nego što je nazvala svoju doktorku opšte prakse koja je pogledala njeno telo prekriveno osipom pa joj prepisala tablete prednizona i poslala je specijalistima u Medicinski centar na Univerzitetu Vanderbilt.

Prvi slobodan termin bio je za šest nedelja, a taj period je bio užasan za 68-godišnjakinju. Mogla je koliko-toliko da podnese svrab sa prednizonom, ali kada ga je potrošila, soktorka nije želela da joj prepiše još jer je ipak reč o snažnom kortikosteroidu.

Jedva je dočekala svoj termin u Nešvilu, gde je došla kod specijaliste za alergije i imunologiju, doktora Bazila Kavaša.

– Jeste li počeli da uzimate nove lekove? – upitao ju je, a ona je negirala.

U njenom životu nije se promenilo ništa osim svraba i osipa. Dijagnostikovao joj je da ima hroničnu idiopatsku urtikariju (o. a. kožnu alergiju) i naveo da u većini slučajeva uzrok ostaje nepoznat, kao i da se svrab i osip mogu kontrolirati lekovima.

Prepisao joj je nekoliko lekova, uključujući i kortikosteroide za noć kako bi joj to ublažilo simptome.

– Ovo deluje kod 70 posto mojih pacijenata. Ostanimo u kontaktu. Ako ovo ne deluje, postoje druge opcije – kazao joj je.

Međutim, nedelju dana kasnije javila mu se pacijentkinja i navela da je i dalje sve svrbi. Imala je osip po celom telu i uopšte ne spava. Nakon toga pripisao joj je još jači lek – cikosporin, koji se koristi kod transplantacije organa.

Uprkos njenim zahtevima da joj da prednizon, dr Kavaš je odbio jer je reč o steroidu koji ima snažne nuspojave. Kad je došla tri nedelje kasnije, ništa se nije promenilo. Njeno stanje ostalo je isto uprkos svim lekovima pa se doktor zapitao jesu li pogrešili u dijagnozi, piše Njujork tajms.

Ovakav svrab i hronični osip mogu da prouzrokuju neke autoimune bolesti, ali i alergije na hranu. Međutim, alergije na hranu najčešće se događaju kod dece i reakcija se događa odmah nakon obroka. Postoji jedan izuzetak, koji je opisan prvi put pre deset godina –alergija na meso.

Oni koji je imaju opisali su da su najgori simptomi bili usred noći, baš kao i kod 68-godišnjakinje. Kavaš ju je poslao na testove kako bi isključili mogućnost autoimunih bolesti i alergije na meso.

Nalazi su pokazali da nije razvila autoimunu bolest već alergiju na meso.

Čak i u ovom nesvakidašnjem slučaju, bilo je nelogičnosti. Većina alergija reakcija je na proteine, a ova pak na galaktozu-α-1,3-galaktozu (skraćeno poznatu kao alfa-gal), koja je šećer. Reakcija se pojavila satima kasnije, a ne nakon nekoliko minuta kao što je uobičajeno. I možda najčudnije od svega, ta alergija povezana je sa ugrizom krpelja.

Pacijentkinja se nije sećala da ju je ugrizao krpelj i nije tip osobe koji ide u prirodu, zbog čega je ugriz krpelja bio manje verovatan. Sa druge strane, ona i muž većinu vremena jedu meso. Rekao joj je da prestane da jede crveno meso i mlečne proizvode i vidi kakva će biti reakcija.

Nije trebalo dugo čekati. Nakon samo nedelju dana ona se osećala odlično. Neobičan slučaj dogodio se pre godinu dana. Od tada nije jela crveno meso, a povremeno konzumira sir i mleko, ali simptomi se nisu javili. (objektiv.rs)