9 ZNAKOVA DA VAM JE OŠTEĆENA JETRA: 1 simptom se javlja i kod zdravih žena, ali muškarci moraju hitno kod ljekara

Zdravlje

9 ZNAKOVA DA VAM JE OŠTEĆENA JETRA: 1 simptom se javlja i kod zdravih žena, ali muškarci moraju hitno kod ljekara

Jetra ima čitav niz važnih funkcija, ne samo u okviru sistema za varenje, već za čitav organizam – odgovorna je za čišćenje toksina iz krvi, prihvatanje i preradu lijekova koje uzimamo, proizvodi žuč, smešta glukozu, pomaže nam da svarimo masnoće, piše Lepa i Srećna.

Ovaj organ je prilično vitalan, može da regeneriše svoje ćelije do izvjesne mjere, ali ponavljana oštećenja vode do upale, stvaranja ožiljaka i ciroze. Mijenja se njena struktura, a funkcije su otežane. Među razlozima koji dovode od toga mogu biti visok unos alkohola ili nekih toksičnih materija, ishrana koja obiluje mastima, ali i neke virusne infekcije poput hepatitisa.

Oboljeli obično ne osjeća neke izrazite simptome sve dok jetra ne bude, u velikoj mjeri, oštećena. Zato je važno otići na pregled u slučaju da se javi neka od sljedećih tegoba:

umor – doktori ne znaju zašto oštećenja jetre dovode do umora, ali je to veoma čest simptom;
mučnina – toksini se nagomilavaju u krvotoku, a jetra ne uspjeva da ih isfiltrira;
blijeda stolica – boja stolice potiče od žučnih soli koje jetra normalno otpušta. Ako ih nema, stolica postaje svijetla, a
kad postane izuzetno tamna, to je znak da krv prolazi kroz sistem za varenje i neophodna je hitna medicinska pomoć
;žuta prebojenost kože i beonjača -nagomilavaju se bilirubini u krvi,iz istog razloga može se javiti i svrab;
sitni kapilari vidljivi na koži – viđaju se kod zdravih žena,ali kad ih ima u velikom broju u gornjem dijelu tijela, kao i kod muškaraca, mogu da ukažu na oštećenje jetre;
modrice koje lako ostaju na tijelu – rezultat su smanjene sposobnosti jetre da proizvodi materije za zgrušnjavanje krvi.
U slučaju pojave nekih od ovih simptoma, treba što prije otići na ljekarski pregled. (novi.ba)