PREJEDAMO SE KAD SMO POD STRESOM, A NE ZNAMO VAŽNU STVAR: Nutricionistkinja otkrila i napitak koji smanjuje anksioznost

Zdravlje

PREJEDAMO SE KAD SMO POD STRESOM, A NE ZNAMO VAŽNU STVAR: Nutricionistkinja otkrila i napitak koji smanjuje anksioznost

Većini nas se barem nekoliko puta desilo da kada smo nervozni ili pod stresom, posegnemo za hranom i uglavnom se tada prejedemo.

Emocije i hrana su usko povezani, a profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu otkrivaju da su na tragu formule za zdraviju hranu, te da stres brišu aditivima iz kozjeg mlijeka. Evo kako je to prokomentarisala nutricionistkinja Branka Mirković u Jutarnjem programu na TV Prva.

“Zavisi koji aditivi, emulgatori, svakako kozje mleijko nas umiruje i kozji sir. Ali imamo uvek jedan problem, kada smo pod stresom, pa nam skoči adrenalin, kortizol, hormon stresa, imamo potrebu da jedemo. Kad ste ljuti, bijesni, pa biste htejli da reagujete, pa se ukočite, tu se povećava kortizol, onda uglavnom krenemo da jedemo i to slatkiše jer nam tu reaguje amigdala. Ne odreagujemo, naravno moramo da budemo kontrolisani i onda kad se vratimo kući počnemo da jedemo. Prvo jedemo slanu hranu, pa onda pređemo na slatko, pa to traje nekih pola sata, pa se vraćamo opet slano-slatko. To je signal da u stvari smirujemo hormon stresa, najbrže ugljenim hidratima, dopaminom i serotoninom koji dobijemo. To traje od tri minuta do pola sata i onda opet ulazimo u ciklus. Tako da, slažem se sa tim, ali mislim da je bolje da naučimo kontrolu stresa”.

Ona je istakla da su kozje mlijeko i kozji sir izuzetno zdravi, kao i kozji jogurt koji se sada može naći na tržištu.

“Znate šta, poslije Drugog svetskog rata se liječila tuberkuloza kozjim sirom i mlijekom zato što je prirodni antibiotik, kao bijeli luk i naravno da treba jesti. Koza je veoma čista životinja, ona neće ni prljavu ni zagađenu hranu”.

Kada je riječ o jedenju pod stresom, nutricionistkinja kaže da čokolada pomaže, ali treba je sisati ili grickati neki keks.

“Volimo da grickamo, onda se pomeraju mišići koji luče serotonin i dopamin. Ali treba da znamo, najviše serotonina se luči iz tankog cijreva i to kada smo gladni, kada ne jedemo, kada je crijevo prazno. Tada imamo najviše serotonina i dopamina, ali to nam je i za imunitet. Tako da u stvari hrana još više razdražuje, mi ulazimo u proces razdraživanja i smirivanja. Tanko crevo luči 80 odsto imuniteta, ali samo kada je prazno, kada ne jedemo jedno za drugim, moramo da pravimo razliku između obroka”.

Često kažemo da neko “treba da popije čašu toplog mleijka, pa u krevet”, a znamo da i djeca uveče piju mlojeko, što nije slučajno.

“Čaša toplog mleijka pred spavanje smanjuje anksioznost, to je istina, pogotovo kakao, ne čokolada, umiruje uvek i zaista je bolji san i odmor”.

Nutricionistkinja Mirković je na kraju istakla da su uravnoteženost i umerenost ključ svega, te da ne treba biti željan neke hrane, već je uravnotežena ishrana formula i za dobro zdravlje i za smirivanje stresa. (novi.ba)