Sin joj umro poslije nesreće: Tri mjeseca kasnije dobila je pismo od STRANCA koje joj je promijenilo život

Svijet

Sin joj umro poslije nesreće: Tri mjeseca kasnije dobila je pismo od STRANCA koje joj je promijenilo život

Kada su joj iz obližnje bolnice javili da joj je sin umalo poginuo u saobraćajnoj nesreći dok je vozio motor, Karen O’Flaerti (45) iz Engleske otrčala je da vidi u kakvom je Ris (21) stanju.

Kako nije mogla da ga vidi, od ljekara je saznala da je u vještački izazvanoj komi, kao i da su male šanse da će preživjeti. Pritom su je doktori pitali da li bi suprug i ona pristali da doniraju Risove organe ukoliko on bude preminuo.

Nažalost, nekoliko dana kasnije, Karenin sin izgubio je život.

– Koliko sam ih mrzila zbog tog pitanja, toliko sam ih i razumjela. Morali su to da nas pitaju. Ris je doživio nesreću dan prije proslave 21. rođendana. Čovjek koji ga je udario kombijem, 41-godišnji Džon Entoni Henri izvukao se na nevjerovatan način iz zatvora jer iako je proglašen krivim, ustanovljeno je i da je Ris sebi zakomplikovao život nesmotrenom vožnjom. U to nikad nisam povjerovala. Taj čovjek danas šeta mirno ulicama zbog čega mi je muka. Što se Risa tiče, mi smo pred njegovu smrt potpisali da se obavezujemo da ćemo donirati organe – rekla je O’Flaerti za Liverpool Echo.

Ono što Karen nije znala je kome će organi otići. A to je saznala tri meseca kasnije, kada je primila pismo koje joj je vratilo koliko-toliko vjeru u život.

– Dobila sam pismo nepoznatog muškarca, oca jednog malog dječaka. Muškarac se zvao Endrju i već poslije prve njegove rečenice znala sam da sam učinila pravu stvar što sam pristala na doniranje Risovih organa. Ris bi bio ponosan. Endrju mi je napisao da ima dijabetes tip 1, kao i da mu je jedan bubreg skoro otkazao. Uz novi bubreg i pankreas od Risa, njegov život je spasen i produžen. U pismu je stajalo sljedeće: ‘Ne mogu da pronađem riječi kako da vam se zahvalim na divnom gestu. Zahvaljujući vašoj odluci, juče sam sina naučio da vozi bicikl, a danas ćemo ići na sladoled. Prije samo nekoliko mjeseci, to mi je izgledalo neostvarivo. Želim da znate da šta god da radim tokom dana, radim zahvaljujući Risu. I želim da znate da će on zauvijek biti u mojim i mislima moje porodice’. Plakala sam satima poslije čitanja pisma. Koliko god da mi je bilo teško, toliko sam bila ponosna na odluku i što su organi pripali dobrom čovjeku – rekla je Karen.

Ona je dodala da ju je, dok je čitala pismo, ljubav u porodici dotičnog Endrjua podsjetila na sve ono što je imala sa mužem i sinom.

– Čak i poslije smrti, moj Ris nastavio je očito da čini dobre stvari. Iako ga nema, to pismo i neke druge slične stvari, vratile su mi, koliko je to moguće, vjeru u život – naglasila je O’Flaerti, prenosi “Objektiv“. (haber.ba)