AKO SU VAM LAKTOVI PREVIŠE SUHI, PROVJERITE KRVNU SLIKU: Mogu biti SIMPTOM opasne bolesti, posebno ako vas svrbe

Zdravlje

AKO SU VAM LAKTOVI PREVIŠE SUHI, PROVJERITE KRVNU SLIKU: Mogu biti SIMPTOM opasne bolesti, posebno ako vas svrbe

Suhi laktovi nisu uvijek znak dehidratacije organizma – može biti simptom opasnih bolesti.

Iako svi mislimo da je “normalno” da nam koža na laktovima bude izrazito suha, varamo se. Ta suhoća ne znači uvijek da je riječ o dehidrataciji organizma.

Ukoliko osjećate da su previše suhi, toliko da vam koža puca i ako vas svrbe, ona je to znak da treba da odete kod ljekara.

Tako se može odraziti i alergija na hranu, ali ta suvoća na laktovima nas upozorava na nedostatak vitamina A, B i D. Kada oni fale, to se odmah vidi na koži jer se vitamini ne apsorbuju kako treba u sistemu za varenje.

Međutim, suha koža na laktovima može biti znak dijabetesa, ali i psorijaze koja se javlja na tom mjestu i koljenima u vidu crvenih mrlja.

Dermatolog Irina Skorogudaeva savjetuje da je najbolje da posjetite doktora ako osjetite snažnu suhoću laktova, neizdrživ svrab i veliku neprijatnost na tom dijelu kože.

Prvo i najvažnije je da se, prije primjene bilo kakvih krema konsultujete sa vašim dermatologom, jer su ovakva stanja uglavnom prouzrokovana kožnim oboljenjima.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)