Nemar lekara umalo UBIO dečaka (3): Mislili su da FOLIRA, a onda otkrili strašnu istinu

Svijet

Nemar lekara umalo UBIO dečaka (3): Mislili su da FOLIRA, a onda otkrili strašnu istinu

Nakon što je trogodišnji Artur Ridaut iz Engleske hitno prevezen u Hitnu pomoć jer mu je pozlilo u parku, jedan je lekar je sugerisao da bi njegovi simptomi mogli da ukažu na to da dete samo traži pažnju roditelja, ali se pokazalo da su simptomi zapravo rezultat tumora na mozgu veličine šljive.

Mališan je proveo mesece obilazeći doktore sa svojim roditeljima, koji su molili ih da ozbiljno shvate simptome trogodišnjaka.

Njegova majka, Loren, redovno je vodila dete u bolnicu nakon što se više puta žalio na vrtoglavicu, mučninu i glavobolje. Ostala je besna zbog, kako je rekla, odbacivanja njegovih simptoma.

Tek nakon dva meseca odlazaka kod njihovog lekara opšte prakse i u razne bolnice, malom Arturu je konačno dijagnostikovan agresivni meduloblastom – najčešći tip raka mozga kod dece.

Srećom, dete se sada leči, a njegov otac Sajmon prikuplja sredstva u dobrotvorne svrhe kako bi pomogao u pronalaženju leka.

Stočar Sajmon, koji živi u selu Ist Čelborou sa suprugom i dva sina opisao je kako mu je užasna vest promenila pogled na svet.

– Bilo je to nekoliko meseci koji su promenili život mojoj porodici i dali mi novu perspektivu za sve. Pre Arturove dijagnoze proveo sam dosta svog života radeći, a verovatno nisam proveo dovoljno vremena sa suprugom i decom. Sada sve ponovno procenjujem i porodični život će svakako biti prioritet. Mora se još više podići svest i želim da učinim sve što mogu kako bih pomogao – kazao je on, prenosi Miror.

Arturovi simptomi

Arturovi simptomi su prvi put počeli da se javljaju ​​kada je bio u vrtiću, u decembru 2021. Osoblje je primetilo da je nestabilan na nogama i da mu je potrebno više dremanja od ostalih, a na kraju je u nekoliko navrata poslat kući bolestan.

Loren je odvela sina lekaru opšte prakse, ali tvrdi da joj je jednostavno rečeno da treba da ga “drži na oku”.

Nakon druge posete upućen je pedijatru, ali pre nego što je stigao na pregled morao je hitno da bude prebačen u bolnicu nakon što mu je pozlilo u parku 5. februara.

– Loren se spustila niz tobogan sa njim u krilu i kada su stigli do dna, zavrtelo mu se u glavi i želeo je da legne na zemlju. Kada su stigli u hitnu pomoć, posetili su nekoliko različitih lekara i jedan od njih je sugerisao da je Artur možda tražio pažnju, zbog čega smo se potpuno razišli sa lekarom – objasnio je otac.

Teška dijagnoza

Artur se vratio u bolnicu dva dana kasnije kako bi posetio optometristu, a sledećeg dana je obavio pregled koji je konačno otkrio od čega dete pati.

– Bio je to veliki šok. Puno smo plakali. Poslali su nas sanitetom uz M5 do Bristolske kraljevske bolnice za decu. Kad smo stigli tamo, sreli smo hirurga, koji je objasnio da Arturov tumor uzrokuje hidrocefalus, gomilanje tečnosti koje rezultira pritisakom na mozak – kazao je Sajmon.

Mališan je izdržao pet lumbalnih punkcija u pet nedelja kako bi bilo potvrđeno da se rak nije proširio na kičmu pre nego što je 8. februara podvrgnut hitnoj operaciji za smanjenje pritiska u lobanji. Dva dana kasnije, hrabri dečačić se vratio na 13-satnu operaciju uklanjanja tumora. Iako je zahvat bio uspešan, razvio je sindrom zadnje lobanjske jame, uobičajenu pojavu kod uklanjanja medulablastoma kod dece pa je morao ponovo da uči da jede, govori, kreće se i hoda.

Nakon iscrpljujućeg šestonedeljne radioterapije glave i kičme Artur sada može da se kreće pomoću hodalice i ponovo počinje da sastavlja rečenice. (objektiv.rs)