Beba rođena sa 500 grama čudom preživela: Šaka joj je bila kao tatin NOKAT, imala je male šanse

Svijet

Beba rođena sa 500 grama čudom preživela: Šaka joj je bila kao tatin NOKAT, imala je male šanse

Posle više od dva meseca na jedinici intenzivne nege, mogla je da ode kući sa roditeljima

Beba Elsi Hampson je rođena u Mančesteru u 23. nedelji trudnoće. Lekari su tvrdili da su šanse da devojčica preživi bile 25 odsto, a njeni roditelji su to doživeli veoma teško.

Posle više od dva meseca na jedinici intenzivne nege, Elsi je mogla da ode kući sa roditeljima.

Rođenje bebe Elsi u Kraljevskoj bolnici Oldham u Velikom Mančesteru poznato je kao čudo. Rođena je u 23 nedelje trudnoće, 17 nedelja prerano, teška samo 482 g.

Kejti i Rob Hampson su bili zabrinuti zbog trudnoće – trudna Kejti je jako krvarila. Lekari su joj dijagnostikovali subhondralni hematom, koji je rezultat lokve krvi između zida materice i spoljašnje membrane fetusa. Većina ovih krvarenja je kratkotrajna, ali za 27-godišnju Kejti, ona je trajala 15 nedelja. Lekari su malo toga mogli da urade – davanje lekova pre 16. nedelje trudnoće moglo bi predstavljati rizik za bebu .

Kada je žena bila trudna 22 nedelje, hospitalizovana je, a Elsi je rođena nedelju dana kasnije.

– Čak i kada je stigla na svet, nismo znali da li će preživeti, bila je tako sitna i krhka – rekla je Kejti za San.

Odmah po rođenju, devojčica je primljena na intenzivnu negu i priključena na respirator.

– Morao sam da čekam skoro pet sati da vidim Elsi u inkubatoru, a kada sam to konačno učinio, i dalje sam bio šokiran – objasnio je Elsiin otac . Devojčica je bila na intenzivnoj skoro 70 dana.

– Sestra mi je čak rekla da smo oboje prošli kroz jedno od najtraumatičnijih iskustava koje je ikada videla na odeljenju – rekla je majka devojčice.

Doktori su rekli da Elsi ima samo 25 odsto. šanse da preživi.

– Njeno telo je bilo veličine Robove šake, a šaka joj nije bila veća od njegovog nokta. Bila je tako sićušna, ali savršeno oblikovana sa svojim sitnim trepavicama, noktima na rukama i nogama. Bila je sićušna kao mala lutka – rekli su roditelji.

Konačno,  skoro pet meseci nakon rođenja, Elsi je dobila snagu da se vrati kući, sada devojčica ima 6 kg. (objektiv.rs)