Sad je pravo vrijeme – POSADITE KUKURUZ OVAKO I UROD ĆE SE UDVOSTRUČITI: Skoro svi ga sade na pogrešno mjesto

Zanimljivosti

Sad je pravo vrijeme – POSADITE KUKURUZ OVAKO I UROD ĆE SE UDVOSTRUČITI: Skoro svi ga sade na pogrešno mjesto

Namjeravate uzgajati kukuruz, ali ne znate kada je idealno vrijeme za to? Da bismo vam u tome pomogli, donosimo vam savjete kako i kada se sadi kukuruz

Kukuruz je jedna od najpoznatijih namirnica u svijetu. Obiluje nutritivnim vrijednostima i dodaje se mnogim jelima zbog čega ga velik broj ljudi uzgaja u svojim vrtovima. Da bismo vam u tome pomogli, donosimo vam savjete za sadnju i uzgoj kukuruza.

Što se tiče samog uzgoja, kukuruz je nešto zahtjevniji od ostalih biljaka. Najbolje uspijeva kada se uzgaja na otvorenom, dok u zatvorenim i natkrivenim prostorima neće dobro uspijevati. Također je vrlo važno pripaziti na vrijeme, ali i način na koji se sadi.

Idealno vrijeme za sadnju kukuruza jest razdoblje od travnja pa sve do početka lipnja. Kod sadnje je najvažnije da optimalna temperatura bude oko 20-ak stupnjeva Celzijusa.

Prije same sadnje potrebno je dobro pripremiti tlo kako bi se biljka mogla dobro razvijati. Naime, kukuruz je jedna od rijetkih biljaka koja je vrlo osjetljiva na tlo. Pravilna priprema tla uključuje organsku gnojidbu i opskrbljivanje zemlje dušikom, fosforom te kalijem.

Osim pravilne sadnje, važno je paziti da tlo uvijek bude dobro drenirano te dovoljno vlažno. U ljetnim i sušnim danima zalijevanje je potrebno obavljati nešto češće.

Važno je napomenuti:

U blizini ne smije biti zasađena biljka koja pripada istoj vrsti, jer njihov razvoj zahtijeva iste hranjive tvari. Sadnice će iscrpiti tlo i neće primiti potrebnu količinu gnojiva.
Uzgoj biljaka, uzeti u obzir dubinu klijanja korijena – to ne bi trebalo biti isto. Ako se to ne poštuje, tada biljke neće imati dovoljno vlage i hranjivih tvari.
Svaki korijenski sustav oslobađa toksine: štetne i pozitivne učinke na susjeda u vrtu.
Susjedi se biraju iz različitih obitelji, inače će se mjesto pretvoriti u leglo bolesti.
Visina usjeva mora biti različita. Na primjer, zasađeni kukuruz čuva krastavce sjenama tijekom zrenja. Izuzetak je susjedstvo suncokreta i kukuruza.
Biljke moraju imati različito razdoblje dozrijevanja, onda će primiti sve potrebne hranjive tvari. Na primjer, luk zasađen u blizini i mrkve. Povrće se razvija na različite načine i za njihov razvoj potrebne su različite korisne tvari. Osim toga, mrkva pruža luk uz uštedu sjene. (novi.ba)